Medovo-ořechový dort: vláčný dezert, který chutná jako nebe recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 90 minut
Jan, 27. 12. 2025

Tento dort je ideální na slavnostní příležitosti, rodinné oslavy i svátky. Ačkoliv se peče ze dvou plátů, jeho příprava není složitá a výsledek působí velmi luxusně.

Medovo-ořechový dort patří mezi ty dezerty, které si vás získají už při prvním soustu. Spojuje medové těsto, karamelizované vlašské ořechy a jemný máslový krém, který potřebuje čas, aby se s korpusy dokonale propojil. Právě odležení je klíčem k tomu, aby byl dort krásně vláčný a chuťově vyvážený.

 

Pro 16 porcí

Ingredience

Medové těsto:

Ořechová vrstva:

Krém:

Postup přípravy

  • Ořechová směs V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cukr a za stálého míchání nechte lehce zkaramelizovat. Vmíchejte med a nasekané vlašské ořechy. Směs důkladně promíchejte a odstavte. Použijte ji ještě teplou, jinak rychle tuhne.
  • Krém V hrnci smíchejte mléko, krystalový cukr, mouku a bramborový škrob. Za stálého míchání uvařte hustý krém. Nechte jej zcela vychladnout. Do vychladlého základu postupně zašlehejte měkké máslo a vanilkový cukr. Krém musí být hladký a jemný.
  • Těsto Do mísy dejte mouku, cukr, sůl a jedlou sodu. Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a prsty nebo robotem vytvořte drobenku. Vmíchejte vejce, med a mléko a vypracujte hladké těsto. Těsto rozdělte na dva stejné díly a každý rozválejte na obdélník o velikosti plechu přibližně 40 × 30 cm.
  • Pečení První plát položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 175 °C asi 10 minut. Na druhý plát rozetřete ještě teplou ořechovou směs a rovněž pečte 10 minut při 175 °C.
  • Sestavení dortu Spodní upečený plát lehce pokapejte rumem, rovnoměrně rozetřete krém a přiklopte ořechovým plátem. Dort jemně přitlačte, zakryjte a uložte na chladné místo. Nechte odležet minimálně 24 hodin, ideálně 2–3 dny, aby korpusy změkly a chutě se dokonale propojily.

Počet porcí

cca 16–20 řezů (plech cca 40 × 30 cm)

Celková doba přípravy

cca 90 minut + doba odležení (min. 24 hodin, ideálně 2–3 dny)

Důležité tipy

Čím déle dort odleží, tím lepší je jeho chuť i konzistence. Krátké odležení je možné, ale skutečná magie nastává až po několika dnech. Dort se pak krájí snadno a má dokonale vláčnou strukturu.