Medové řezy – ukázkové, vláčné a dokonale odleželé recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 24 porcí
  • 90 minut
Jan, 27. 12. 2025

Klíčem k dokonalým medovým řezům je správná práce s teplým medovým těstem, poctivý krém a dostatečné odležení, díky kterému řezy krásně změknou a chutě se propojí.

Medové řezy patří mezi nejklasičtější české zákusky, které se objevují na stolech během Vánoc, Velikonoc i rodinných oslav. Jsou typické tenkými medovými pláty, jemným máslovým krémem, vrstvou povidel a čokoládovou polevou. Přestože jejich příprava vyžaduje trochu času a trpělivosti, výsledek za to bez debat stojí.

 

Pro 24 porcí

Ingredience

Medové těsto:

Máslový krém:

Povidlová vrstva:

Čokoládová poleva:

Postup přípravy

  • Příprava medového těsta Vejce metličkou vyšlehejte s krystalovým cukrem do světlé pěny. Postupně přidejte tekutý med, mléko, jedlou sodu a máslo. Směs vložte do vodní lázně a zahřívejte na teplotu přibližně 63–65 °C, dokud se na povrchu nezačne tvořit jemná pěna. Teplou směs přelijte do mísy, přisypte prosátou hladkou mouku a krátce promíchejte. Těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu a rukama rychle zpracujte do hladka.
  • Tvarování a pečení plátů Těsto rozdělte na 4 stejné díly (cca 210 g každý). Tři díly uložte na teplé místo, aby nevychladly. Jeden díl ještě teplý vyválejte na obdélník o rozměru přibližně 35 × 25 cm a tloušťce asi 2 mm. Přeneste na pečicí papír. Stejným způsobem připravte i zbývající pláty. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 5 minut. Pláty musí zůstat světlé – přepálené by byly křehké a lámaly by se.
  • Příprava máslového krému V míse smíchejte mléko s hladkou moukou tak, aby nevznikly hrudky, a směs přeceďte do hrnce. Přidejte cukr a za stálého míchání uvařte hustou kaši. Nechte ji zcela vychladnout. Máslo vyšlehejte do světlé pěny a postupně do něj zašlehávejte vychladlou kaši. Výsledkem musí být hladký a velmi hustý krém.
  • Sestavení řezů Odložte si 3 lžíce krému na potření vrchu. Zbytek rozdělte na dvě stejné části. Na první medový plát rozetřete polovinu krému a přiklopte druhým plátem. Ten rovnoměrně potřete švestkovými povidly. Přiložte třetí plát a rozetřete druhou polovinu krému. Zakryjte čtvrtým plátem rovnější stranou nahoru a jemně přitlačte. Koláč přikryjte pečicím papírem, lehce zatěžte a uložte přes noc do chladničky.
  • Dokončení a poleva Druhý den potřete vrch tenkou vrstvou odloženého krému a povrch uhlaďte. Nechte krátce zatuhnout. Čokoládu s tukem rozpusťte ve vodní lázni, nechte zchladnout na 37–39 °C a rovnoměrně nalijte na koláč. Polevu nechte zcela ztuhnout. Krájejte nahřátým nožem.

Počet porcí

cca 24–30 řezů (plech přibližně 35 × 25 cm)

Celková doba přípravy

cca 120 minut + odležení přes noc

(aktivní práce zhruba 90 minut)

Důležité tipy

Medové řezy jsou nejlepší po 24–48 hodinách odležení, kdy pláty dokonale změknou a krém se s nimi propojí. Čím déle odpočívají, tím lepší mají chuť i strukturu.