Medové řezy Albinita s krupicovým a máslovým krémem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 16. 09. 2025

Medové řezy Albinita patří mezi legendární rodinné dezerty. Tenké medové pláty pečené do zlatava, vrstva hedvábného krupicového krému a svěží máslový krém s citronem tvoří harmonii chutí, kterou doma snadno připravíte i bez cukrářského vybavení. Ideální zákusek na oslavy i nedělní kávu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Krupicový krém:

Máslový krém s citronem:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Základ na medové těsto Do misky vhodné na vodní lázeň dejte vejce, cukr, máslo, jedlou sodu, mléko a med. Za stálého míchání zahřívejte ve vodní lázni, až směs zhoustne a spojí se do krémové konzistence.
  • Zpracování těsta Sejměte z lázně a postupně vmíchejte mouku. Na pomoučené ploše těsto lehce prohněťte a rozdělte na 4 stejné díly. Každý vyválejte na tenký obdélník velikosti plechu.
  • Pečení plátů Plech vyložte papírem na pečení, plát po celé ploše propíchejte vidličkou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 5–6 minut do světle zlaté barvy. Pláty rychle hnědnou, hlídejte je. Nechte zcela vychladnout.
  • Krupicový krém Mléko přiveďte k varu, přidejte vanilkový cukr, cukr a citronovou kůru. Za metličkového míchání vsypejte krupici a uvařte hladký hustší krém. Odstavte, dle chuti zakápněte citronovou šťávou a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Máslový krém Změklé máslo vyšlehejte do pěny, zašlehejte kysanou smetanu a citronovou šťávu. Krém má být jemný a lehce svěží.
  • Vrstvení Na podnos položte první medový plát a rozetřete polovinu krupicového krému. Přiklopte druhým plátem a rozetřete máslový krém s citronem. Položte třetí plát a rozetřete zbylý krupicový krém. Uzavřete čtvrtým plátem.
  • Zrání a dokončení Zatěžkejte lehkým prkénkem, přikryjte folií a nechte přes noc v lednici ztuhnout a provlhnout. Před podáváním povrch poprašte moučkovým cukrem a krájejte ostrým nožem na řezy.

Počet porcí: 12

Aktivní čas 60–75 minut

Chlazení ideálně přes noc

Celková doba 9–10 hodin včetně tuhnutí

Tipy a servis

  • Medové pláty jsou po upečení křehké, v lednici krásně zvláční a propojí se s krémy

  • Citron v krémech dolaďte podle sladkosti, dezert snese příjemně svěží kyselinku

  • Krájejte až po vychlazení, řezy budou pravidelné a čisté

Závěr

Albinita je přesně ten typ zákusku, který chutí i vzhledem snadno konkuruje cukrárně. Příprava je překvapivě jednoduchá, stačí dodržet krátké pečení plátů a dopřát dezertu čas v lednici. Výsledkem jsou nadýchané, šťavnaté a vyváženě sladké řezy, po kterých se na rodinném stole jen zapráší.