Medová roláda plná krémové náplně recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 50 minut
Jan, 28. 05. 2025

Osvěžte své pečení touto nadýchanou medovou roládou s bohatým tvarohovo-máslovým krémem a jemnou citrónovou impregnací. Kombinace medového těsta a krému s trochou medu a vanilky vytvoří dezert, který si zamiluje celá rodina.

Pro 10 porcí

Ingredience

Těsto:

Krém:

Na impregnaci:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse vyšlehejte vejce se špetkou soli do nadýchané pěny. Přidejte cukr, med a rozpuštěné máslo, zašlehejte. Vmíchejte prosátou mouku s jedlou sodou, vytvořte hladké těsto.
  • Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem, nalijte těsto a uhlazte. Pečte 15 minut, až těsto lehce zezlátne. Po upečení okraje ořízněte a těsto přeneste na čistou utěrku.
  • Krém: Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny, vmíchejte tvaroh, vanilku a med podle chuti. Krém dejte stranou.
  • Impregnace: V malém hrníčku rozmíchejte citronovou šťávu s cukrem a vodou.
  • Sestavení rolády: Vychladlé těsto potřete impregnačním sirupem, naneste polovinu krému, přiklopte druhou polovinou těsta (rozkrojenou na dva pláty), znovu lehce pocákněte sirupem a potřete zbytkem krému. Pomocí utěrky roládu pevně srolujte.
  • Dokončení: Povrch rolády potřete tenkou vrstvou krému, můžete posypat drobenkou z oříznutých okrajů. Zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na 4 hodiny (ideálně přes noc) do lednice.
  • Servírování: Roládu nakrájejte na 10–12 dílů ostrým nožem a podávejte vychlazenou.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava těsta a krému: 20 min

  • Pečení: 15 min

  • Sestavení: 15 min

  • Chlazení: 4 h

  • Celkem: cca 4 h 50 min

  • Porcí: 10–12

Závěr

Medová roláda zaujme svou kombinací jemného těsta s výraznou chutí medu, osvěžující citronovou impregnací a bohatým krémem. Její příprava není složitá, ale výsledek stojí za to – roláda se skvěle hodí k dopolední kávě, víkendové snídani i ke slavnostnímu stolu.