Mandarinkový dezert s vanilkovým želé recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 29. 05. 2025

Luxusní mandarinkový dezert s křehkým korpusem, bohatým smetanovým krémem a voňavým želé z kompotu, který doplní každou odpolední kávu i slavnostní tabuli.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Krém:

Želé:

Postup přípravy

  • Příprava korpusu: Vyšlehejte vejce s krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidejte citronovou kůru, prosátou mouku a prášek do pečiva, promíchejte. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horkovzduch 160 °C) 20 minut. Po upečení korpus vyjměte a nechte zcela vychladnout.
  • Příprava krému: Smetanu ke šlehání vyšlehejte dotuha, pak ji stěrkou spojte se zakysanou smetanou a doslaďte krystalovým cukrem podle chuti. Krém rozprostřete na vychladlý korpus a uhladťe. Na krém naaranžujte scezené mandarinky.
  • Příprava želé: Do hrnce nalijte 750 ml tekutiny (šťáva + voda), přidejte cukr a přiveďte k varu. Pudinkový prášek rozmíchejte v troše studené vody a vmíchejte do vroucí kapaliny. Za stálého míchání vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Mírně vychladlé želé opatrně nalijte na vrstvu mandarinek.
  • Chlazení a servírování: Dezert přikryjte potravinovou fólií a nechte minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc) v lednici. Před podáváním nakrájejte na 12–16 porcí a servírujte vychlazené.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava korpusu a krému: 30 min

  • Pečení: 20 min

  • Příprava želé: 10 min

  • Chlazení: min. 4 h

  • Celková doba: cca 5 h

  • Počet porcí: 12–16

Závěr

Mandarinkový dezert s vanilkovým želé je osvěžující kombinací nadýchaného korpusu, bohatého smetanového krému a výrazného želé z mandarinek. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek působivý – ideální pro letní oslavy i domácí mlsání. Vyzkoušejte tento recept a přineste do své kuchyně kousek svěžího luxusu.