Mamčiny Jugo řezy – kakaové i světlé pláty s pudinkovým krémem a čokoládovou polevou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 14 porcí
  • 60 minut
Jan, 11. 09. 2025

Efektní řezy, které si zamilujete na první ochutnání. Dva kakaové piškotové pláty, uprostřed „šachovnice“ ze světlého rolovaného piškotu s meruňkovým džemem a vše propojuje lehký vanilkový krém. Navrch přijde tmavá poleva s bílou dekorací. Skvělý dezert na oslavy i nedělní kávu.

Pro 14 porcí

Ingredience

Kakaové piškotové pláty (upečte 2× stejnou dávku):

Světlý piškotový plát:

Krém:

Poleva:

Postup přípravy

  • Kakaový plát číslo 1 Oddělte bílky a žloutky. Bílky se špetkou soli ušlehejte do pevného sněhu. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, zašlehejte olej a vodu. Mouku prosijte se sodou a kakaem a zlehka vmíchejte do žloutkové směsi. Nakonec po částech zapracujte sníh. Těsto rozetřete na plech vyložený papírem a pečte při 180 °C asi 15–20 minut. Nechte vychladnout. Stejným způsobem upečte druhý kakaový plát.
  • Světlý rolovaný plát Bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Žloutky utřete s cukrem do světlé pěny, přidejte citronovou kůru a mouku. Zlehka vmíchejte sníh. Těsto rozetřete na plech s papírem a pečte při 180 °C asi 15 minut. Po vychladnutí plát potřete meruňkovým džemem, srolujte do úzké rolády, rozkrojte na tři menší roládky a ty nakrájejte na kolečka silná přibližně 1–1,5 cm.
  • Vanilkový krém Z mléka, pudinků a vanilkového cukru uvařte hustý pudink. Překryjte fólií na dotek a nechte zcela vychladnout. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny a po lžících zašlehejte studený pudink do hladkého krému.
  • Sestavení řezů Na podložku položte první kakaový plát a rovnoměrně rozetřete polovinu krému. Do krému v pravidelných rozestupech vtlačte kolečka ze světlé roládky tak, aby pokryla celý plát. Překryjte zbytkem krému a položte druhý kakaový plát. Lehce zatěžkejte prkénkem a dejte na 30 minut vychladit.
  • Poleva a dekor Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni se 2 lžícemi oleje, promíchejte do lesku a rozetřete na povrch. Bílou čokoládu rozpusťte s 1 lžící oleje a podle fantazie vytvořte na tmavé vrstvě proužky či mramorování. Nechte v chladu ztuhnout minimálně 1–2 hodiny.
  • Krájení a servírování Krájejte nahřátým ostrým nožem na řezy. Uchovávejte v lednici, podávejte vychlazené.

Celková doba přípravy 60–80 minut práce + chlazení a tuhnutí

Počet porcí 24–30 řezů 

Tipy a řešení potíží

  • Sněhům dopřejte pevnost, ale těsto už jen jemně míchejte, aby nespadlo.

  • Roládky krájejte pilkovým nožem zcela vychladlé, kolečka budou pravidelná.

  • Pokud je krém řídký, krátce ho vychlaďte a znovu prošlehejte.

  • Pro ovocnou obměnu použijte místo meruňky malinový džem, dobře ladí s hořkou čokoládou.

Závěr

Jugo řezy spojí klasiku s efektním vzhledem. Nadýchané piškoty, lehký vanilkový krém a kontrastní poleva z nich dělají dezert, po kterém se na stole jen zapráší. Připravte je den předem – po odležení se chutě krásně propojí a řezy se krájí naprosto čistě.