Mamčin vanilkový krémový koláč – jemný, nadýchaný a neodolatelně lahodný recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 27. 10. 2025

Tento vanilkový krémový koláč podle maminky je dezert, který potěší každého. Spojení nadýchaného ořechového korpusu, jemného vanilkového krému a lehké šlehačky vytváří dokonalou kombinaci chutí. Koláč se hodí na sváteční stůl, rodinné oslavy i běžné víkendové pohoštění. A navíc – jeho příprava je snadná, i když výsledek vypadá jako z cukrárny.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Na vrch:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Přidejte horkou vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nasekané vlašské ořechy. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřete na plech o velikosti 35 × 25 cm vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne. Nechte vychladnout.
  • Vanilkový krém: Z pudinkového prášku a mléka uvařte hustý pudink a nechte ho vychladnout. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny a postupně do něj zašlehejte vychladlý pudink, dokud nevznikne hladký a jemný krém. Ten rozetřete na vychladlý korpus.
  • Šlehačková vrstva: Smetanu ke šlehání vyšlehejte spolu s vanilkovým cukrem do tuha. Naneste ji na krémovou vrstvu a uhlaďte nebo ozdobte podle fantazie. Nakonec posypte strouhanou čokoládou.
  • Chlazení: Koláč vložte na minimálně 4 hodiny do lednice, aby krém i šlehačka ztuhly a chutě se krásně propojily.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: 1 hodina (včetně chlazení 5 hodin)

  • Aktivní příprava: 30 minut

  • Počet porcí: cca 12–15 kousků

Závěr

Mamčin vanilkový krémový koláč je důkazem, že z jednoduchých surovin vzniká dokonalý dezert. Je lehký, vláčný a díky vanilkovému krému i krásně aromatický. Pokud hledáte recept, který potěší celou rodinu a zároveň vypadá slavnostně, tento koláč si určitě oblíbíte.