Makový závin od babičky! Nejlepší dobrota našeho dětství recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 150 minut
Jan, 16. 01. 2025

Makový závin je tradiční dezert, který si pamatujeme z dětství. Tento osvědčený recept vás přenese do doby, kdy babičky připravovaly tu nejvoňavější pochoutku s poctivou makovou náplní. Je ideální na rodinné oslavy, svátky nebo jen tak ke kávě.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na potření:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte cukr. Nechte 10 minut odstát, aby kvásek naběhl.
  • Příprava těsta: Mouku prosejte do mísy a přidejte na kostičky nakrájené máslo. Rukama zapracujte máslo do mouky. Přidejte kvásek, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto. Těsto rozdělte na tři stejné části, zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
  • Příprava náplně: V hrnci přiveďte mléko k varu, přidejte cukr a za stálého míchání vsypte mletý mák. Přidejte vanilkový cukr, strouhanku a citronovou kůru. Vařte za stálého míchání 2–3 minuty, poté odstavte a nechte vychladnout.
  • Tvarování závinů: Každou část těsta vyválejte na obdélník silný asi 0,5 cm. Náplň rozdělte na tři díly a rovnoměrně ji rozetřete na těsto, přičemž na okrajích nechte 1 cm volný pás. Těsto pevně zarolujte do závinu a okraje pečlivě utěsněte, aby náplň nevytekla.
  • Pečení: Záviny přeneste na plech vymazaný olejem a nechte 20 minut odpočinout. Potřete je rozšlehaným žloutkem a nechte dalších 15 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným bílkem a předehřejte troubu na 180 °C. Pečte přibližně 30 minut dozlatova.
  • Servírování: Upečené záviny nechte zcela vychladnout, poté je nakrájejte na plátky a podávejte.

Pokud hledáte recept na makový závin, tento tradiční postup vás nezklame. Makový závin od babičky je poctivý, plný máku a snadno si ho připravíte doma. Těsto je jemné a vláčné, zatímco maková náplň dodává typickou chuť dětství. Vyzkoušejte tento klasický dezert s náplní, která potěší všechny milovníky máku.