Makový závin od babičky – jemný, voňavý a šťavnatý recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 21. 07. 2025

Tento tradiční makový závin z jemného listového těsta a šťavnaté makové náplně připravíte doma snadno podle babiččiny receptury. Nadýchané těsto, bohatá maková výplň a křupavá kůrčička z něj dělají oblíbený moučník k nedělní kávě i sváteční tabuli.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na makovou náplň:

Na potření:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku a těsta Ve vlažném mléce rozpusťte droždí s 50 g cukru. Nechte 10–15 minut stát, dokud nezačne bublat. Do mísy prosejte mouku, přidejte na kostičky nakrájené máslo a prsty jej zapracujte, až vznikne drobenka. Vmíchejte vejce, špetku soli a vzešlý kvásek. Zpracujte hladké nelepivé těsto. Rozdělte na 3 části, vytvarujte bochánky, přikryjte fólií a nechte 30 minut odpočinout v lednici.
  • Příprava makové náplně Rozinky spařte v horkém mléce a nechte 5 minut nabobtnat. Přiveďte k varu zbytek mléka s cukrem a vanilkovým cukrem. Vsypte mak, strouhanku, citronovou kůru a rozinky. Míchejte 1–2 minuty, dokud se hmota nespojí, poté nechte zcela vychladnout.
  • Plnění a rolování Každý bochánek rozválejte na obdélník silný 3–4 mm. Na těsto rozetřete třetinu makové náplně, nechte 1 cm okraj volný. Delší strany záhybně přehněte dovnitř (1 cm), poté těsto pevně srolujte po kratší straně. Štrúdle položte na plech s pečicím papírem, vidličkou propíchejte povrch.
  • Konečné kynutí a pečení Nechte štrúdle vykynout 15–20 minut. Potřete žloutkem a nechte dalších 15–20 minut při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 170 °C a pečte 30–35 minut, dokud štrúdle nezezlátnou. Po upečení nechte zcela vychladnout, až pak krájejte na plátky.

Celková doba přípravy

  • Aktivní doba: 90 min

  • Pasivní doba (kynutí + chladnutí): 2 h 30 min

  • Celkem: cca 4 h

Počet porcí

3 štrúdle, 12–15 porcí (řežte na 1 cm plátky)

Závěr

Domácí makový závin od babičky vás okouzlí svou jemností a plnou makovou chutí. Díky jednoduché přípravě a tradiční metodě kynutí si můžete vychutnat svěží sladké pečivo, které se navíc hodí i ke šálku čaje či kávy.