Makový koláč se sněhovou pěnou: recept, který si každý zamiluje

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 85 minut
Jan, 23. 01. 2025

Tento makový koláč s křehkým těstem a nadýchanou sněhovou pěnou je ideální na sváteční stůl. Příprava je jednoduchá, ale výsledek vás ohromí svou jemností a chutí.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na křehké těsto:

Na makovou vrstvu:

Na sněhovou pěnu:

Postup přípravy

  • Příprava křehkého těsta: Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a rozdrobený margarín nebo máslo. Přidejte žloutkovou směs a vypracujte pružné těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky. Hotové těsto dejte na chvíli do lednice. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněné ploše a přeneste do formy o velikosti 36 × 24 cm vyložené pečicím papírem.
  • Příprava makové vrstvy: Smíchejte makovou náplň s vejcem a dobře promíchejte. Rovnoměrně rozetřete na křehké těsto. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C (horní i dolní ohřev) asi 30 minut, dokud těsto není upečené.
  • Příprava sněhové pěny: Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud není směs lesklá. Přidejte bramborový škrob a zlehka promíchejte. Sněhovou směs naneste na upečený koláč. Koláč vraťte do trouby a pečte dalších 15 minut, dokud sněhová vrstva nezíská zlatavou barvu.
  • Dokončení: Upečený koláč nechte zcela vychladnout, ideálně přes noc v lednici.

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta a náplně: 40 minut
  • Pečení: 45 minut
  • Celkem: 1 hodina 25 minut

Počet porcí

  • 12 porcí