Makový koláč s tvarohovým krémem a jahodami – lehký letní dezert bez mouky recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 12. 05. 2025

Osvěžující koláč s bohatou chutí máku, jemného tvarohu a čerstvých jahod, ideální na horké dny

Tento makový koláč s tvarohovým krémem a jahodami je dokonalou kombinací jemného korpusu, svěžího krému a ovocného želé. Navíc neobsahuje žádnou mouku, takže je ideální i pro ty, kteří se mouce vyhýbají. Základ tvoří směs mletého máku a lískových ořechů, na kterou se navrství krém z tvarohu a šlehačky, doplněný čerstvými jahodami a želatinovou vrstvou. Koláč se hodí na oslavy, letní posezení i jako osvěžující zákusek ke kávě.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Postup přípravy

  • Příprava těsta Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu. V jiné míse vyšlehejte změklé máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně zašlehávejte žloutky. Přidejte mletý mák, ořechy a olej, vše důkladně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřete na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech (20 × 30 cm). Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut. Nechte zcela vychladnout.
  • Příprava krému Smetanu vyšlehejte do tuha. Přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec zlehka vmíchejte tvaroh a krém důkladně promíchejte. Krém naneste na vychladlý korpus a rovnoměrně rozetřete.
  • Vrstva jahod a želatina Jahody omyjte, osušte a překrojte napůl. Poklaďte je na krém a lehce je zatlačte. Připravte želatinu podle návodu na obalu a ještě tekutou ji nalijte na jahody. Koláč vložte do lednice a nechte alespoň 3–4 hodiny ztuhnout.

Celková doba přípravy: cca 60 minut + doba tuhnutí

Počet porcí: 12 kusů (plech 20 × 30 cm)

Závěr

Makový koláč s tvarohovým krémem a jahodami je důkazem, že i bez mouky lze vytvořit neodolatelný dezert. Je lehký, osvěžující a díky kombinaci máku, tvarohu a čerstvého ovoce perfektně ladí s letní náladou. Doporučujeme vyzkoušet – skvěle se hodí jak ke kávě, tak jako slavnostní pohoštění. Uložený v lednici chutná výborně i druhý den.