Makovo-pudinkový koláč – spojení máku a tvarohu v netradičním dezertu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 28. 05. 2025

Objevte, jak chutná dokonalá harmonie bohaté makové báze a jemného tvarohovo-pudinkového těsta. Tento koláč potěší nejen milovníky máku, ale i ty, kdo hledají originální variantu klasického pečeného dezertu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Pro makové těsto:

Pro tvarohovo-pudinkové těsto:

Postup přípravy

  • Makové těsto: Ve velké míse utřete měkkou Heru (nebo máslo) s cukrem, vanilkovým cukrem a rumem. Postupně zašlehejte vejce. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mletý mák a mléko. Vznikne hladké těsto.
  • Tvarohovo-pudinková vrstva: V jiné míse smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem, vejci a citronovou šťávou, dokud nevznikne krémová homogenita.
  • Sestavení koláče: Vymažte a vysypte plech (25 × 35 cm). Na dno rovnoměrně rozetřete makové těsto. Na něj opatrně vylijte tvarohovo-pudinkový krém a rozetřete stěrkou do hladka.
  • Pečení: Pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horkovzduch 160 °C) 45 minut, dokud povrch nezíská zlatavý nádech a krém neztuhne.
  • Chlazení: Nechte koláč minimálně 2 hodiny vychladnout. Pro nejlepší propojení chutí doporučujeme servírovat až druhý den.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava těst: 15 min

  • Pečení: 45 min

  • Chlazení: 120 min

  • Celkem: cca 3 h

  • Počet porcí: 12–16

Závěr

Makovo-pudinkový koláč vyniká kontrastem bohaté, mírně nasládlé makové vrstvy a jemného tvarohovo-pudinkového krému. Díky jednoduchému postupu a vynikajícím ingrediencím si tento dezert snadno připravíte doma a obohatíte rodinné pečení o netradiční chuťovou kombinaci.