Makovník nebo ořechovník? Slovenský recept vás přesvědčí, proč je nejlepší

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 150 minut
Tomáš, 29. 10. 2024

Pokud máte rádi makové nebo ořechové záviny, pak je tento slovenský recept přesně pro vás. Domácí makovník a ořechovník jsou zaručenou pochoutkou, která se vyrovná kupovaným verzím – a ještě je mnohem lepší. Tento recept vám ukáže, jak na těsto i náplně tak, aby vznikl dokonale vláčný a chutný závin.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na makovou náplň:

Na ořechovou náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Nejprve připravte kvásek: smíchejte droždí s trochou vlažné vody a cukru a nechte ho vzejít na teplém místě, což zabere přibližně 30 minut. Do velké mísy dejte mouku, přidejte žloutky, cukr, mléko a nakonec kvásek. Všechny suroviny důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte kynout na teplém místě asi 30 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Příprava makové náplně: V malém hrnci svařte vodu s cukrem do sirupové konzistence. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte krátce vařit. Pomalu přidávejte mletý mák a míchejte, dokud nevznikne hustá, hladká náplň. Odstavte a nechte vychladnout.
  • Příprava ořechové náplně: Postup je stejný jako u makové náplně: svařte vodu s cukrem, přidejte rum a citronovou kůru. Pomalu přidávejte mleté ořechy a míchejte do požadované konzistence. Nechte vychladnout.
  • Tvorba závinů: Vykynuté těsto rozdělte na čtyři části – dvě pro makovníky a dvě pro ořechovníky. Každou část těsta vyválejte na placku a potřete připravenou náplní. Poté těsto srolujte do tvaru závinu. Záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem.
  • Pečení: Troubu předehřejte na 160 °C a pečte záviny přibližně 45 minut, dokud nezezlátnou.

Domácí makovník a ořechovník podle tohoto receptu jsou tradiční pochoutkou, která zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Stačí jen ochutnat!