Majonéza bez vajec: lehká, rychlá a hotová za pár minut recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 5 minut
Jan, 08. 12. 2025

Domácí majonéza bez vajec je ideální volbou, pokud chceš něco lehčího a bezpečnějšího než klasickou verzi ze syrových vajec. Připravíš ji za pár desítek vteřin a díky jednoduchému postupu se ti nikdy „nesrazí“. Chuť je jemná a krémová, proto se skvěle hodí do salátů, pomazánek i sendvičů.

Pro 1 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Do vysoké úzké nádoby nalij studené mléko.
  • Přidej hořčici, citronovou šťávu (nebo ocet) a sůl. Studené suroviny jsou klíčem k úspěšné emulzi a správnému zhoustnutí.
  • Vlož ponorný mixér na dno nádoby, zapni a začni pomalu přilévat olej.
  • Během 30–40 sekund majonéza zhoustne a získá krémovou konzistenci.
  • Dochutíš podle sebe – česnek, pepř či bylinky dodají originální chuť.

Rychlé informace k receptu

Počet porcí: 1 větší sklenice (cca 350 g)

Celková doba přípravy: 5 minut

Náročnost: snadná

Tip: Pokud se zdá příliš hustá, můžeš přidat lžíci mléka. Pokud je řídká, přilij trochu oleje a znovu krátce promixuj.

K čemu se hodí

Skvělá do bramborového salátu, chleba se šunkou, vajíčkových pomazánek, ke grilované zelenině, rybám i masu. Nemá žádné syrové vejce, takže v létě vydrží v lednici déle.

Jak skladovat

Hotovou majonézu přesuň do čisté sklenice s víčkem.

V lednici vydrží 3–5 dní a nerozděluje se do vrstev.