Maďarský tvarohový koláč s meruňkami na plech: Lehký jako pírko a hotový bez námahy recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 50 minut
Jan, 03. 09. 2025

Lehký piškotový základ, šťavnaté meruňky a jemná tvarohová vrstva – přesně to je koláč, který mají v Maďarsku právem v oblibě. Těsto se připravuje jednoduše „na hrnky“, krásně nabyde a díky meruňkám zůstává šťavnaté i po vychladnutí. Ideální letní dezert na plech pro celou rodinu.

Pro 16 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohová vrstva:

Ovoce a dokončení:

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu a připravte plech. Zapněte 180 °C (horní/dolní ohřev). Plech vyložte pečicím papírem.
  • Ušlehejte základ. Vejce s krupicovým cukrem a špetkou soli vyšlehejte do světlé pěny. Tenčím pramínkem zašlehejte mléko a olej. Směs má být nadýchaná a hladká.
  • Zamíchejte sypké suroviny. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a stěrkou ji zlehka vmíchejte do pěny, jen do spojení. Těsto rozetřete na připravený plech.
  • Připravte tvaroh. Tvaroh smíchejte s vejcem, moučkovým cukrem a případně vanilkou či citronovou kůrou. Lžící ho nerovnoměrně navrštěte na těsto (vzniknou pěkné tvarohové „ostrovy“).
  • Rozložte meruňky. Půlky meruněk pokládejte řezem nahoru po celé ploše. U velmi šťavnatých meruněk je lehce osušte papírovou utěrkou.
  • Pečte. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 28–32 minut, až je povrch zlatavý a špejle po zapíchnutí do středu vyjde suchá.
  • Dokončete. Nechte krátce vychladnout na mřížce a před krájením poprašte moučkovým cukrem.

Celková doba přípravy: 50–55 minut (15 minut příprava + 30 minut pečení + 5–10 minut vychladnutí)

Počet porcí: 16 (plech cca 36 × 26 cm)

Tipy pro jistotu úspěchu

  • Pokud jsou meruňky velmi kyselé, lehce je poprašte vanilkovým cukrem přímo na plechu.

  • Chcete pevnější tvarohové „ostrůvky“? Vmíchejte do tvarohu lžičku kukuřičného škrobu.

  • Místo meruněk lze použít švestky, broskve nebo nektarinky; pečicí čas zůstává podobný.

Závěr

Maďarský tvarohový koláč s meruňkami je skvělý důkaz, že i z několika málo surovin vznikne nadýchaný a šťavnatý dezert na plech, který se bude krájet jeden kousek za druhým. Díky jednoduchému postupu a „hrnkovým“ poměrům se hodí i pro začátečníky. Uložte si recept do letního repertoáru – vyplatí se při nedělní kávě i na rodinné oslavy.