Macocha řezy: Tradiční koláč z dětství, který si zamilujete na první sousto recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 26. 06. 2025

Macocha řezy jsou starodávným moučníkem, který připomíná vůni babiččiny kuchyně a rodinné oslavy plné domácích dobrot. Tento vláčný dvoubarevný koláč s vanilkovým krémem a smetanovou vrstvou na povrchu v sobě skrývá jednoduchost, eleganci a poctivou chuť. Přestože jeho jméno zní možná přísně, chuť je přesný opak – jemná, krémová a neodolatelná.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Na smetanovou vrstvu:

Postup přípravy

  • Vanilkový krém Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvařte hustý krém. Nechte jej za občasného promíchání vychladnout.
  • Příprava těsta Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, poté postupně přilévejte olej a vodu. V jiné míse smíchejte mouku s jedlou sodou a vmíchejte ji do tekuté směsi. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.
  • Dělení a vrstvení Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do jedné vmíchejte kakao, druhou nechte světlou. Do formy s pečicím papírem střídavě vrstvěte světlé a tmavé těsto. Na něj lžící rozprostřete vychladlý pudinkový krém.
  • Pečení Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout.
  • Smetanová vrstva Smetanu ke šlehání vyšlehejte s vanilkovým cukrem a smíchejte ji s crème fraîche (nebo zakysanou smetanou). Naneste na vychladlý korpus a rovnoměrně rozetřete.
  • Chlazení Hotový koláč uložte alespoň na hodinu do lednice, aby se chutě propojily a krém zpevnil.

Celková doba přípravy

90 minut (včetně chlazení)

Počet porcí

12 řezů

Závěr

Macocha řezy jsou ideální volbou, pokud chcete upéct moučník, který spojuje vizuální atraktivitu s výjimečně jemnou chutí. Díky kombinaci vláčného těsta, pudinkového krému a smetanové vrstvy si získají oblibu u celé rodiny. Připravte si je na víkend, slavnostní stůl nebo jen tak – a uvidíte, jak rychle zmizí.