Macocha řezy! Starodávný koláč našich babiček recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 115 minut
Jan, 20. 01. 2025

Pokud hledáte tradiční a osvědčený recept na vynikající koláč, který se dělá snadno a chutná naprosto úžasně, vyzkoušejte Macocha řezy. Tento starodávný recept má bohatou chuť díky nadýchanému těstu a krému, který se na koláči rozprostře jako jemná peřinka. Nezapomeňte si prohlédnout přiložený videorecept, který vám usnadní přípravu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Na dekoraci:

Postup přípravy

  • Příprava krému: V hrnci smíchejte mléko, cukr a pudinkový prášek (nebo kukuřičný škrob). Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Nechte krém vychladnout.
  • Příprava těsta: Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Postupně přidávejte olej a vodu, dokud nevznikne hladká směs. V misce smíchejte mouku se sodou bikarbónou a přimíchejte ji do tekuté směsi. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh a jemně je vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte na dvě části. Do jedné přidejte kakao a dobře promíchejte, druhou nechte bez kakaa.
  • Sestavení koláče: Těsto střídavě vrstvěte do formy vyložené pečicím papírem. Vychladlý pudink rovnoměrně rozložte na těsto v formě. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C přibližně 30 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout na mřížce.
  • Příprava dekorace: Šlehačku vyšlehejte s vanilkovým cukrem do tuha. Poté ji smíchejte s crème fraîche (nebo kyselou smetanou). Tuto směs naneste na vychladlý koláč.
  • Chlazení a podávání: Koláč nechte vychladnout v chladničce alespoň hodinu před podáváním.

Celková doba přípravy:

  • Příprava těsta a krému: 25 minut
  • Pečení: 30 minut
  • Chlazení: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 55 minut

Počet porcí:

  • Tento recept vystačí na 12 porcí.

Tip: Pro lepší chuť můžete použít kvalitní domácí smetanu a pudinkový prášek. Tento koláč je ideální na rodinné oslavy nebo jako sladké pohoštění pro přátele.