Luxusní řezy Macocha – nejjemnější dezert, který si zamiluje celá rodina recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 40 minut
Jan, 15. 10. 2025

Řezy Macocha jsou oblíbeným rodinným dezertem, který spojuje jemný korpus, vláčný vanilkový krém a nadýchanou šlehačkovou vrstvu. Vznikne tak úžasně lehký a chutný zákusek, který se hodí pro sváteční příležitosti i běžné nedělní posezení u kávy. Přestože na první pohled působí efektně, jeho příprava je překvapivě jednoduchá.

Pro 12 porcí

Ingredience

Korpus:

Vanilkový krém:

Šlehačkový krém:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Postupně přidejte vodu, olej a promíchejte. Nakonec přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozdělte na dvě části – do jedné přidejte kakao a promíchejte. Světlé těsto nalijte na plech o rozměrech 23 × 32 cm vyložený pečicím papírem a na něj lžící naneste tmavé těsto.
  • Vanilkový krém Polovinu mléka přiveďte k varu a přidejte cukr. Do zbylého mléka rozmíchejte pudinkový prášek a směs vlijte do vroucího mléka. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Ještě teplý pudink rozetřete naběračkou na připravené těsto a pomocí vidličky vytvořte lehce mramorovaný vzor. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 30 minut. Nechte vychladnout.
  • Šlehačkový krém Vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem do tuha. Poté do ní zlehka vmíchejte zakysanou smetanu. Krém rozetřete na vychladlý korpus.
  • Dokončení Povrch polijte čokoládovou polevou nebo posypte nastrouhanou čokoládou. Můžete dozdobit čerstvým ovocem. Dezert nechte vychladit alespoň 2 hodiny v lednici, aby se chutě propojily.

Čas přípravy a počet porcí

  • Doba přípravy: 40 minut

  • Doba pečení: 30 minut

  • Doba chlazení: 2 hodiny

  • Celková doba: přibližně 3 hodiny 10 minut

  • Počet porcí: 12

Závěr

Luxusní řezy Macocha jsou jemné, vláčné a mimořádně chutné. Kombinace kakaového a vanilkového těsta s lehkým šlehačkovým krémem vytváří dezert, který potěší každého milovníka sladkého. Tento recept je ideální pro rodinné oslavy, sváteční chvíle i víkendové mlsání. Připravte ho jednou a uvidíte, že se stane stálicí vašeho pečení.