Luxusní odpalované řezy s vanilkovým krémem a čerstvými jahodami recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 45 minut
Jan, 17. 04. 2025

Odpalované řezy s vanilkovým krémem a jahodami jsou opravdovým skvostem mezi dezerty. Spojení lehkého, nadýchaného těsta, jemného vanilkového krému a šťavnatých jahod vytváří harmonii chutí, které se jen těžko odolává. Přestože příprava vyžaduje trochu pečlivosti, výsledek stojí za každou minutu strávenou v kuchyni.

Pro 10 porcí

Ingredience

Na odpalované těsto:

Na vanilkový krém s jahodami:

Postup přípravy

  • Příprava odpalovaného těsta: V hrnci zahřejte mléko, vodu, cukr, sůl a máslo. Jakmile směs začne vřít, vmíchejte hladkou mouku a intenzivně míchejte, dokud nevznikne hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Přendejte těsto do mísy a postupně do něj zapracujte vejce – každé jedno po druhém, až bude hmota krásně hladká. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut na 230 °C, poté teplotu snižte na 200 °C a dopékejte dalších 10 minut.
  • Vanilkový krém: V 150 ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek. Zbytek mléka dejte do hrnce spolu s cukrem, žloutky a semínky z vanilkového lusku. Jakmile začne směs vřít, přidejte rozmíchaný pudink a vařte, dokud nevznikne hustý krém. Poté přikryjte povrch fólií, aby nevznikl škraloup, a nechte zcela vychladnout.
  • Spojení krému: Máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte vychladlý pudink. Na závěr do krému vmíchejte nakrájené jahody.
  • Kompletace dezertu: Vychladlé těsto rozřízněte podélně na dvě poloviny. Spodní část položte zpět do formy, navršte na ni celý jahodovo-vanilkový krém a přiklopte druhou polovinou těsta. Řezy nechte alespoň hodinu chladit v lednici.
  • Servírování: Před podáváním nakrájejte na porce a dle chuti ozdobte moučkovým cukrem, čerstvými jahodami nebo lístky máty.

Celková doba přípravy:

Příprava: 45 minut

Pečení: 20 minut

Chlazení a kompletace: 1 hodina

Celkem: cca 2 hodiny

Závěr

Tento dezert potěší všechny smysly – skvěle vypadá, nádherně voní a chutná božsky. Odpalované řezy s vanilkovým krémem a jahodami se stanou hitem každé oslavy, svátečního oběda i nedělního odpoledne s kávou. Navíc je můžete obměnit i podle sezóny – místo jahod použít například maliny nebo borůvky.