Litý koláč se švestkami a jahodami: Vláčný letní hit se zakysanou smetanou! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 45 minut
Jan, 07. 08. 2025

Recept na letní litý koláč se zakysanou smetanou, švestkami a jahodami s křupavou drobenkou – jednoduché ingredience, rychlý postup, celkový čas přípravy a počet porcí.

Tento litý koláč (bublanina) se zakysanou smetanou vás nadchne svou jemností, vláčností a šťavnatým ovocem. Kombinace hořkosladkých švestek, sladkých jahod a křupavé drobenky z něj dělá ideální moučník pro horké letní dny, odpolední kávu i nedělní rodinné posezení. Zakysaná smetana dodá těstu extra vláčnost, která přetrvá i několik dní.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na ovoce:

Na drobenku:

Postup přípravy

  • Příprava těsta (10 min) V míse vyšlehejte vejce s cukrem do husté bílé pěny. Přidejte zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo a (pokud chcete) vanilkovou pastu a rum. Prosijte mouku s kypřicím práškem, špetkou soli a střídavě ji vmíchejte do vaječné směsi. Těsto promíchejte, aby bylo hladké a tekuté.
  • Příprava drobenky a ovoce (5 min) Rukama promíchejte mouku, cukr a studené máslo, až vznikne drobivá směs. Dejte ji na chvíli do lednice. Ovoce omyjte, nakrájejte a nechte okapat.
  • Vrstvení a pečení (30 min) Plech (30 × 40 cm) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto do plechu rovnoměrně rozlijte a uhladťe povrch. Na těsto naaranžujte švestky a jahody tak, aby se nepromáčely do boků. Posypte dobře vychlazenou drobenkou (případně přidejte nasekané mandle). Pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horkovzduch 160 °C) 30 minut, dokud povrch nezezlátne a po vpíchnutí špejle nevyjde suchá.

Celková doba přípravy

  • Příprava: 15 min

  • Pečení: 30 min

  • Celkem: cca 45 min

Počet porcí

12–16 porcí

Závěr

Tento litý koláč se zakysanou smetanou a ovocem je důkazem, že jednoduchost může vést k dokonalému výsledku. Díky vrstvě šťavnatých švestek, jahod a křupavé drobence si jej zamiluje celá rodina. Podávejte ještě mírně teplý k šálku kávy nebo čaje a užijte si letní pohodu v každém soustu!