Linecký koláč s tvarohem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 50 minut
Jan, 29. 05. 2025

Tradiční koláč s křehkým lineckým těstem a jemnou tvarohovou náplní, ochucený citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Ideální doplněk k odpolední kávě či čaji.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohová náplň:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Ve větší míse prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte moučkový i vanilkový cukr, kůru z citronu, máslo nakrájené na kostky, vejce a žloutek. Rychle zpracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě části, zabalte do fólie a nechte 30 min odpočinout v lednici.
  • Příprava náplně: Ve druhé míse smíchejte tvaroh s žloutkem, krystalovým cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, aby vznikl hladký krém.
  • Sestavení koláče: Troubu předehřejte na 180 °C. První díl chlazeného těsta vyválejte na plech (cca 25 × 35 cm) vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně na něj rozetřete tvarohovou náplň. Druhý díl těsta rozválejte a položte na náplň. Okraje jemně přitlačte a těsto několikrát propíchněte vidličkou.
  • Pečení: Vložte plech do trouby a pečte 30–40 min, dokud okraje i povrch nezezlátnou.
  • Dokončení: Po vyjmutí z trouby nechte koláč úplně vychladnout. Před podáváním můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem.

Časová náročnost a porce

  • Příprava těsta a náplně: 20 min

  • Chlazení těsta: 30 min

  • Pečení: 30–40 min

  • Celková doba: cca 1 h 20 min

  • Počet porcí: 12

Závěr

Linecký koláč s tvarohem nabízí ideální kombinaci křehkého těsta a svěží tvarohové náplně, doplněné jemnou citronovou vůní. Díky jednoduchému postupu jej zvládne každý, a přesto vypadá i chutná jako z profesionální cukrárny. Vyzkoušejte ho k odpolední kávě nebo jako sladkou tečku po rodinné večeři.