Linecká kolečka s karamelovým krémem: křehké vánoční cukroví, které okouzlí recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 35 porcí
  • 60 minut
Jan, 08. 12. 2025

Linecká kolečka patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví. V této verzi získávají ještě slavnostnější podobu – jemné kakaové těsto se slepuje nadýchaným karamelovým máslovým krémem z karamelového Salka. Spojení jemné vůně kakaa a lahodně sladkého krému je to pravé pro sváteční chvíle. Cukroví je nejlepší nechat pár dní odležet, aby změklo a chutě se krásně propojily.

Pro 35 porcí

Ingredience

Těsto:

Karamelový krém:

Postup přípravy

  • Příprava těsta Mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, kakao a máslo rukama zpracuj na drobenku. Přidej žloutky a vypracuj hladké, nelepivé těsto. Zformuj do placky, zabal do fólie a nech přes noc odpočinout v lednici, aby těsto získalo správnou strukturu.
  • Vykrajování Těsto rozděl na dvě části, každou vyválej na plát silný asi 3–4 mm. Vykrajuj kolečka nebo jiné tvary, do poloviny vykroj malý otvor uprostřed. Přenášej na plech s pečicím papírem.
  • Pečení Peč ve vyhřáté troubě na 170 °C 10–15 minut. Sleduj okraje – jakmile začnou lehce zlátnout, cukroví je hotové. Nech kolečka na plechu vychladnout. Poté ulož do dózy a nech 2–3 dny odležet, aby změkla.
  • Karamelový krém Bílky, cukr a špetku soli zahřívej nad vodní lázní za stálého míchání, dokud nedosáhnou teploty 71 °C. Teplou směs přelij do mísy robota a šlehej do pevného sněhu i úplného vychladnutí. Postupně zašlehávej změklé máslo. Nakonec vmíchej karamelové Salko – krém musí být hladký a nadýchaný.
  • Slepení cukroví Krém dej do zdobicího sáčku a nanes na spodní (plné) kolečko. Přilož vrchní kolečko s otvorem a jemně přitlač. Nech v chladu zatuhnout.

Rychlé informace o receptu

Počet kusů: cca 35–40 slepovaných koleček

Doba přípravy (aktivní práce): 45–60 minut

Doba odležení těsta: přes noc

Doba pečení: 10–15 minut

Skladování

Linecké kolečko je nejlepší po 2–3 dnech odležení v chladu, kdy krásně zvláční a získá svou perfektní konzistenci. Uchovávej je ve vzduchotěsné dóze v chladnější místnosti nebo v lednici.