Likérové špičky – dokonalý dezert pro dospělé, který se vždy povede recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 08. 10. 2025

Likérové špičky patří mezi klasické dezerty, které mají své místo na každém svátečním stole. Jemné mandlové piškoty, lahodný čokoládový krém, likérová náplň a lesklá čokoládová poleva tvoří dokonalou kombinaci chutí i textur. Tento recept je podrobný a ověřený – zaručeně se povede i těm, kteří se do špiček pouštějí poprvé.

Pro 12 porcí

Ingredience

Piškotové těsto:

Na čokoládový krém:

Na čokoládovou polevu:

Na likérovou náplň:

Postup přípravy

  • Příprava piškotů: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a pomalu do něj zašlehejte med. Přidejte mleté mandle, ořechy, mouku a rozpuštěné máslo (ne horké). Směs přendejte do zdobicího sáčku a na plech s pečicím papírem tvarujte malé piškoty o průměru 3–4 cm. Pečte při 160 °C asi 5–8 minut. Nechte vychladnout.
  • Příprava čokoládového krému: Ve vodní lázni smíchejte smetanu, žloutky, moučkový cukr a mouku. Přidejte čokoládu a vařte do zhoustnutí (cca 5–7 minut). Nechte vychladnout a poté do krému postupně zašlehejte změklé máslo. Krém vložte do zdobicího sáčku a dejte do chladničky ztuhnout.
  • Příprava polevy: Čokoládu rozpusťte s kokosovým olejem a nechte mírně vychladnout. Tenkou vrstvou potřete spodní část piškotů, aby se do nich nevsákla likérová náplň.
  • Tvarování špiček: Na piškoty nastříkejte čokoládový krém do tvaru kužele. Hotové špičky nechte ztuhnout v mrazáku.
  • Likérová náplň: Smíchejte vaječný likér s mlékem, přidejte pudink a mixujte 2–3 minuty, dokud směs nezhoustne. Do každé špičky vstříkněte asi 12 ml likérové náplně pomocí malé stříkačky nebo aplikátoru. Otvor zakryjte zbytkem čokoládového krému a dejte opět ztuhnout.
  • Dokončení: Ztuhlé špičky namáčejte do čokoládové polevy (nesmí být horká). Nechte okapat a znovu zchlaďte v lednici nebo mrazničce.

Čas přípravy a počet porcí

  • Aktivní práce: 60 minut

  • Pečení: 10 minut

  • Chlazení: 3 hodiny

  • Celková doba: přibližně 4 hodiny

  • Počet porcí: 12

Závěr

Likérové špičky jsou symbolem luxusního domácího cukrářství. Díky jemnému mandlovému základu, nadýchanému čokoládovému krému a výrazné chuti vaječného likéru si získají každého milovníka sladkostí. Ideální pro sváteční chvíle, oslavy nebo jen tak pro potěšení – po tomto receptu už nikdy nebudete chtít kupované.