Legendární dvoubarevný zákusek s příchutí vanilky a čokolády! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 35 minut
Jan, 15. 09. 2025

Legendární řezy, které mizí z plechu rychlostí blesku. Vláčný korpus, dvě sametové náplně – mléčná a čokoládová – a na závěr jemná vrstva lískooříškové pomazánky s posypem kokosu či ořechů. Ideální na velikonoční stůl i nedělní kávu.

Pro 8 porcí

Ingredience

Korpus:

Mléčný krém:

Čokoládový krém:

Dokončení:

Postup přípravy

  • Korpus Žloutky vyšlehejte s cukrem a máslem do pěny. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva, mléko a vodu. Z bílků ušlehejte pevný sníh a lehce ho zapracujte do těsta. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 170 °C zhruba 30 minut do zlatova. Nechte zcela vychladnout.
  • Mléčný krém V kastrolu na mírném ohni zahřívejte kondenzované mléko, sušené mléko, máslo a smetanu. Za stálého míchání nechte zhoustnout do hladkého krému. Odstavte a nechte vychladnout.
  • Čokoládový krém Stejným způsobem na mírném ohni propojte kondenzované mléko, pomazánku, kakao, máslo a smetanu. Míchejte do hladka a nechte vychladnout.
  • Vrstvení Vychladlý korpus podélně rozřežte na tři stejné pláty. Spodní plát potřete čokoládovým krémem, přiklopte druhým plátem a rozetřete mléčný krém. Zakryjte posledním plátem. Povrch potřete tenkou vrstvou lískooříškové pomazánky a posypte kokosem nebo ořechy.
  • Chlazení a krájení Uložte minimálně na 2 hodiny do lednice, ideálně přes noc. Krájejte ostrým nožem na úhledné řezy.

Celková doba přípravy: cca 35–40 minut práce + 30 minut pečení + min. 2 hodiny chlazení

Počet porcí: 8

Tipy redaktora

  • Máslo můžete použít i do korpusu místo části tekutin pro plnější chuť.

  • Pro výraznější vanilkový tón vmíchejte do mléčného krému 1 lžičku vanilkové pasty.

  • Řezy se nejlépe krájí dobře vychlazené, nůž si před každým řezem otřete do teplé vlhké utěrky.

Závěr

Dvojbarevný velikonoční zákusek spojuje to nejlepší z klasiky: vláčný korpus a dva jemné krémy, které se v ústech krásně propojí. Připravte raději dvojitou dávku – z plechu mizí neuvěřitelně rychle a skvěle chutná i druhý den po odležení.