Ledové likérové špičky: Domácí varianta oblíbené cukrárenské klasiky, kterou si zamilujete recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 14 porcí
  • 150 minut
Jan, 10. 11. 2025

Ledové likérové špičky patří mezi dezerty, které vždy působí efektně a přitom chutnají naprosto luxusně. Spojení vláčné piškoty, kakaového krému, čokoládové polevy a vaječného likéru vytváří chuť, kterou si rádi vychutnáte při slavnostních chvílích, posezení s rodinou nebo jako originální domácí zákusek.

Pro 14 porcí

Ingredience

Piškoty (průměr cca 4,5 cm):

Krém:

Likérová náplň:

Poleva:

Postup přípravy

  • Bílky vyšlehejte do pevného sněhu spolu s cukrem. Do žloutků zamíchejte část sněhu, poté je vlijte zpět do zbytku a jemně promíchejte. Zapracujte mouku a zlatý klas. Cukrářským sáčkem tvarujte kolečka na plech s pečicím papírem a pečte 15–17 minut při 180 °C.
  • Na krém svařte mléko, cukr, vanilkový cukr a zlatý klas na hustý pudink. Nechte vychladnout. Následně vyšlehejte máslo a margarín a postupně zašlehejte vychladlý pudink, nakonec vmíchejte kakao.
  • Krém krátce zchlaďte a nastříkejte na upečené piškoty vysoké špičky.
  • Střed špiček naplňte smíchaným kondenzovaným mlékem a vaječným likérem. Uzavřete povrchem krému.
  • Špičky dejte na 1 hodinu do mrazáku, poté je namáčejte v polevě z rozpuštěné čokolády a kokosového oleje. Nechte ztuhnout v chladu.

Celková doba přípravy

2,5 hodiny (včetně chlazení)

Počet porcí

30–35 špiček dle velikosti

Závěr

Domácí likérové špičky působí luxusním dojmem, ale jejich příprava je mnohem jednodušší, než se může zdát. Vynikají výraznou čokoládovou chutí, jemným krémem a likérovým středem, který tomuto dezertu dodá jedinečný charakter. Ideální varianta pro ty, kteří chtějí překvapit hosty tradičními cukrárenskými dobrotami v domácí podobě.