Langoše z kysané smetany: nadýchané, křehké a vláčné jako z tržnice recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 90 minut
Jan, 12. 11. 2025

Tyto domácí langoše z kysané smetany patří k těm receptům, které si jednoduše zamilujete. Těsto je měkké, krásně nadýchané a díky smetaně zůstává vláčné i po vychladnutí. Navíc ho můžete uchovávat v lednici až tři dny, takže si čerstvé langoše můžete dopřát kdykoliv během týdne. Skvěle chutnají s česnekem, sýrem i kečupem, ale můžete je servírovat i nasladko.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte moučkový cukr a asi 50 ml vlažného mléka. Promíchejte a nechte na teplém místě 10–15 minut vzejít kvásek.
  • Příprava těsta: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte sůl a jedlou sodu. Přilijte zbytek vlažného mléka, vykynutý kvásek, kysanou smetanu a rozšlehaná vejce. Rukama nebo pomocí kuchyňského robota vypracujte hladké, vláčné těsto.
  • Kynutí: Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Tvarování a smažení: Z vykynutého těsta odkrajujte menší kousky a pomoučenýma rukama je vytvarujte do kulatých placek o průměru asi 15 cm. V hlubší pánvi nebo fritéze rozpalte olej a langoše smažte z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na papírové utěrce.
  • Skladování těsta: Pokud nespotřebujete celé těsto, můžete ho uložit do mikroténového sáčku potřené­ho trochou oleje. V lednici vydrží až 3 dny a můžete ho použít podle potřeby.

Celková doba přípravy

90 minut (včetně kynutí)

Počet porcí

cca 10–12 langošů

Závěr

Langoše z kysané smetany jsou zaručený recept na nadýchané a chutné pečivo, které chutná stejně dobře jako z oblíbené tržnice. Díky smetaně zůstává těsto vláčné, nepraská a po usmažení je krásně měkké uvnitř a křehké na povrchu. Podávejte s česnekem, kečupem, strouhaným sýrem nebo zakysanou smetanou – a užijte si chuť pravých domácích langošů.