Langoš jako z jarmarku – jednoduchý, levný a dokonale nadýchaný recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 30 minut
Jan, 28. 10. 2025

Když se řekne léto, mnohým z nás se vybaví vůně čerstvého langoše – křupavého zvenku, měkkého uvnitř, s česnekem, sýrem a zakysanou smetanou. Tento tradiční langoš jako z jarmarku si snadno připravíte i doma. Nepotřebujete drahé suroviny ani složité postupy – jen trošku času a chuť dopřát si kus léta přímo z vlastní kuchyně.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku a těsta: Do vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí, přidejte cukr a nechte 5–10 minut vzejít kvásek. (Pokud používáte sušené droždí, můžete ho přidat rovnou do mouky.) Do mísy přidejte mouku, sůl, olej, vlažnou vodu a připravený kvásek. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na ruce.
  • Kynutí: Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Tvarování langošů: Z vykynutého těsta odtrhávejte menší kousky a rukama je vytvarujte do placky. Střed by měl být tenčí a okraje o něco silnější – díky tomu langoš při smažení krásně nabobtná.
  • Smažení: V hlubší pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje. Langoše smažte z obou stran dozlatova, dokud nebudou křupavé. Po vytažení je nechte okapat na papírové utěrce.
  • Servírování: Tradičně se langoše podávají potřené česnekem, přelité zakysanou smetanou a posypané strouhaným sýrem. Skvěle chutnají i s tatarskou omáčkou, šunkou, zeleninou nebo dokonce nasladko – například s nutellou a ovocem.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba: 1 hodina 30 minut

  • Aktivní příprava: 30 minut

  • Počet porcí: 8 langošů

Závěr

Domácí langoš jako z jarmarku je důkazem, že i jednoduché recepty dokážou přinést velkou radost. Vůně česneku a čerstvě usmaženého těsta navodí tu pravou letní atmosféru i u vás doma. Ať už ho podáváte naslano se sýrem, nebo nasladko s džemem, jeden plech nikdy nestačí.