Langoš jako z jarmarku – jednoduchý a levný recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 5 porcí
  • 90 minut
Jan, 25. 09. 2025

K létu na Slovensku i v Česku neodmyslitelně patří vůně pečených klobás, cukrové vaty a především křupavého langoše se sýrem a zakysanou smetanou. Tato pochoutka je klasikou jarmarků, koupališť i festivalů. Málokdo ale ví, že si ji může snadno připravit i doma – jednoduše, levně a s chutí, která se vyrovná té ze stánku.

Pro 5 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Kváskové těsto: Čerstvé droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechte několik minut vzejít. (Pokud používáte sušené droždí, přidejte ho rovnou k mouce.) Poté smíchejte všechny ingredience a vypracujte hladké těsto, které se nelepí.
  • Kynutí: Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte přibližně hodinu kynout na teplém místě.
  • Tvarování: Z vykynutého těsta odtrhávejte menší kousky, které rukama roztáhněte do tvaru placek. Střed nechte tenčí a okraje o něco silnější.
  • Smažení: Placky smažte v dostatečném množství rozpáleného oleje dozlatova z obou stran.
  • Podávání: Langoše podávejte tradičně s česnekem, zakysanou smetanou a strouhaným sýrem. Výborné jsou ale i s šunkou, zeleninou nebo dokonce na sladko – například s marmeládou či čokoládovou polevou.

Čas přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: přibližně 1 hodina 30 minut (včetně kynutí)

  • Počet porcí: 8–10 langošů

Závěr

Domácí langoš jako z jarmarku je nadýchaný, křupavý a voňavý. Výhodou je, že si ho připravíte levněji než na stánku a můžete si ho dochutit podle vlastní chuti. Pokud chcete těsto ještě jemnější, přidejte lžíci zakysané smetany. A pamatujte – olej musí být opravdu dostatečně rozpálený, aby langoše nebyly mastné. Tento recept vám umožní přenést atmosféru jarmarku přímo do vaší kuchyně.