Lahodný český krémeš s vanilkovým krémem a ořechy recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 50 minut
Jan, 04. 06. 2025

Tento tradiční recept na český krémeš si zamilujete na první sousto. Spojuje v sobě jemný vanilkový krém, nadýchaný oříškový sníh a křupavé tortové oplátky. Zákusek se hodí jak na víkendové pohoštění, tak na slavnostní stůl. Díky jednoduché přípravě a výborné chuti patří mezi nejoblíbenější domácí dezerty.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na základ:

Na krém:

Postup přípravy

  • Předehřátí trouby a příprava základu: Předehřejte troubu na 180 °C. Na plech položte tortové oplátky.
  • Příprava sněhu a pečení: Z bílků a moučkového cukru vyšlehejte tuhý sníh. Zlehka vmíchejte mleté ořechy a strouhanku. Hotovou směs rovnoměrně rozetřete na oplátky a pečte přibližně 20 minut dozlatova.
  • Krém: Mezitím si uvařte hustý pudink z mléka, žloutků, pudinkového prášku a vanilkového cukru. Nechte zchladnout a občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a poté postupně zašlehávejte vychladlý pudink.
  • Sestavení zákusku: Na upečený oříškový základ naneste vanilkový krém. Povrch ozdobte jemně nastrouhanou hořkou čokoládou. Uložte na několik hodin do chladu, aby krémeš ztuhl a šel dobře krájet.

Celková doba přípravy:

  • Příprava: 30 minut

  • Pečení: 20 minut

  • Chlazení: min. 2 hodiny

  • Celkem: cca 2 hodiny 50 minut

Počet porcí:

  • 12 řezů

Závěr:

Český krémeš je jeden z těch receptů, které si pamatujeme z dětství – krémový, sladký a nezapomenutelný. Kombinace ořechového základu a jemného vanilkového krému dělá z tohoto dezertu skutečný poklad každé domácí cukrárny. Pokud chcete potěšit rodinu nebo návštěvu, s tímto receptem nikdy nešlápnete vedle.