Lahodná cuketová omáčka, kterou si zamilujete na těstoviny i k masu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 120 minut
Jan, 07. 04. 2025

Pokud hledáte způsob, jak zpracovat úrodu cuket a zároveň si připravit výbornou domácí omáčku na těstoviny, maso nebo do rizota, jste na správném místě. Tato cuketová omáčka je plná zeleniny, chuti a barev, přičemž díky své univerzálnosti a trvanlivosti bude ideální pro každou domácnost. Navíc vás překvapí, jak rychle mizí – klidně si připravte 20 sklenic a stejně to nebude dost!

Pro 20 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Zeleninová příprava: Cibuli, mrkev, papriku a rajčata pomeleme na masovém mlýnku. Cuketu si nakrájíme na drobné kostičky.
  • Základ omáčky: Pomletou zeleninu vložíme do velkého hrnce nebo hluboké pánve. Přidáme cukr, kuličky pepře, mletý pepř, olej a sůl. Vše dobře promícháme.
  • Vaření: Přivedeme k varu a přidáme nakrájenou cuketu. Opět promícháme a vaříme na mírném ohni přibližně 1 hodinu, dokud směs nezíská požadovanou hustotu a chuť.
  • Dochucení: Během vaření ochutnáme a podle potřeby upravíme množství soli nebo cukru. Nakonec přidáme lisovaný česnek a ocet, dobře promícháme a odstavíme z ohně.
  • Zavařování: Horkou směs plníme do sterilizovaných sklenic, ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Zakryjeme dekou a necháme zchladnout do druhého dne.
  • Skladování: Sklenice skladujte na suchém a chladném místě. Omáčka je výborná jako základ omáček, na těstoviny, do rizota nebo ke grilovanému masu.

⏱ Celková doba přípravy: cca 2 hodiny (včetně vaření a sterilizace)

🍽 Počet porcí: cca 20 sklenic po 250 ml

Závěr receptu

Tato domácí cuketová omáčka na zavaření je opravdový poklad do spíže. Spojuje v sobě skvělou chuť, praktické využití i výborný způsob, jak zužitkovat sezonní zeleninu. Když ji jednou ochutnáte, pochopíte, proč se tak rychle spotřebovává. Ať už ji použijete jako přílohu, základ omáčky nebo dip, vždy dodá vašemu jídlu šťávu a charakter.