Lahodná a jemná domácí Mozzarela připravená za hodinu recept
- Sředně těžká přípava
- 2 porce
- 0 minut
Pro 2 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
- Kyselinu citrónovou smíchejte se čtvrt hrnkem studené vody.
V jiném hrnku si přírodní syřidlo rozpusťte podobně ve stejném množství studené vody jako kyselinu citrónovou.
Mléko dejte vařit a když bude teplé, jemně do něj zamíchejte připravenou směs kyseliny citrónové. Neustále míchejte a pomocí teploměru udržujte teplotu mléka na 31 stupních Celsia. - Zde začíná magie – mléko se sráží.
- Toto se stane, když přidáte do mléka připravenou směs rostlinného syřidla. Pokračujte v míchání, dokud není dosaženo teploty 40 stupňů Celsia.
- Následně vypněte hořák, hrnec zakryjte pokrývkou a nechte odpočívat alespoň 5 minut.
- V druhém hrnci přiveďte vodu až k 87 stupňům Celsia.
- V hrnci, ve kterém mléčná směs odpočívala by se pomalu měla tvarohovo vypadající část oddělovat od syrovátky (žlutá tekutina).
- Pokud to takto nevypadá, nechte směs odpočívat dokud se tak nestane.
- Následně vyberte hrudky a uložte do cedníku.
- Potom je ponořte do hrnce s téměř vroucí vodou a nechte vařit asi 5 min.
- Občas promíchejte a ujistěte se, že vnitřní teplota sýra je kolem 57 stupňů Celsia.
- Hrudky vyberte, jemně osolte a zpracujte podobně jako těsto, dokud se nevytvoří sýr.
- Formujte do požadovaných tvarů.
- Kyselinu citrónovou smíchejte se čtvrt hrnkem studené vody.