Kynutý ovocný koláč s drobenkou: Nadýchaný moučník, který zvládne každý recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 15 minut
Jan, 23. 06. 2025

Chcete si upéct klasický ovocný koláč, který krásně voní po másle, je vláčný, rychlý na přípravu a nevyžaduje žádné dlouhé kynutí? Tento recept na kynuté těsto je přesně pro vás – jednoduše se zpracovává a výsledek stojí za to.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte trochu cukru a nechte vzejít kvásek (cca 10 minut).
  • Zpracování těsta: Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, vejce a rozpuštěné máslo. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké a vláčné těsto. Těsto je mastnější, krásně se s ním pracuje a nelepí.
  • Rozprostření těsta: Hotové těsto ihned rozprostřete na suchý plech. Nepotřebuje kynout předem.
  • Pokládání ovoce: Na těsto rovnoměrně rozložte zvolené ovoce. Doporučujeme sezónní nebo kompotované plody, které pustí šťávu a dodají koláči vláčnost.
  • Posypka: Koláč posypte klasickou drobenkou z mouky, cukru a másla.
  • Kynutí a pečení: Nechte koláč kynout jen po dobu, než se předehřeje trouba na 185 °C. Poté pečte přibližně 20 minut dozlatova.

Celková doba přípravy

  • příprava: 15 minut

  • kynutí: cca 10 minut (během rozehřívání trouby)

  • pečení: 20 minut

  • celkem: cca 45 minut

Počet porcí

Plech vystačí přibližně na 12 porcí.

Závěr

Tento jednoduchý kynutý ovocný koláč je ideální, když máte chuť na rychlý moučník bez zbytečného čekání. Těsto je příjemné na práci, koláč krásně voní a skvěle chutná i druhý den. Doporučujeme vyzkoušet s různými druhy ovoce podle sezóny – vždy potěší a zmizí z plechu během chvilky.