Kynuté rohlíčky s makovou náplní a jemnou perníkovou vůní recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 130 minut
Jan, 30. 05. 2025

Vyzkoušejte tradiční domácí kynuté rohlíčky plněné makem, kterou dochutí jemně drcený perník a citronová kůra. Tento recept zajišťuje nadýchané, voňavé pečivo, které se hodí ke kávičce, čaji i jako sladká svačina.

Pro 12 porcí

Ingredience

Pro cca 12 rohlíčků:

Na náplň:

Na potření a pečení:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku (5 min) V malé misce smíchejte 100 ml vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobte droždí. Nechte 5 min stát, až kvásek začne pěnit.
  • Zpracování těsta (15 min) Ve velké míse smíchejte zbytek mléka, žloutky, cukr, změklé máslo, drcený perník, citronovou kůru a sůl. Přidejte kvásek a postupně zapracujte mouku. Hněťte 5 min, dokud nevznikne hladké, lehce lepivé těsto.
  • První kynutí (60 min) Zakryjte mísu utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí objem.
  • Tvarování rohlíčků (15 min) Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejně velkých dílů. Z každého vytvořte kuličku, rozválejte na ovál, na polovinu naneste makovou náplň, druhou polovinu rádýlkem nařežte až ke kraji a zarolujte do tvaru rohlíčku.
  • Druhé kynutí (30 min) Rohlíčky přesuňte na plech vymazaný olejem, zakryjte utěrkou a nechte 30 min vykynout.
  • Pečení (20 min) Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíčky potřete směsí vejce s mlékem a pečte 18–20 min dozlatova.

Časová náročnost a porce

  • Příprava: 20 min

  • Kynutí: 1 h 30 min

  • Pečení: 20 min

  • Celková doba přípravy: 2 h 10 min

  • Počet porcí: 12 rohlíčků

Závěr

Tyto kynuté rohlíčky vás nadchnou svou lehkostí, jemnou perníkovou vůní a bohatou makovou náplní. Skvěle se hodí k ranní kávě i odpolednímu čaji a sklidí obdiv celé rodiny i hostů. Vyzkoušejte je i vy a užijte si nádech blízkovýchodní tradice ve své vlastní kuchyni.

Rychlé tvarohové koláčky ke kafíčku

chuťovky
60 minut
0
(0)
30. 05. 2025 Jan