Kynuté koláče s drobenkou, které zůstanou měkké i druhý den recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 14 porcí
  • 150 minut
Jan, 18. 09. 2025

Nadýchané kynuté koláče s bohatou drobenkou a třemi oblíbenými náplněmi – tvarohem, povidly a jablky. Těsto se krásně zpracovává, nelepí a koláče jsou vláčné i po několika dnech.

Pro 14 porcí

Ingredience

Kynuté těsto:

Tvarohová náplň:

Povidlová náplň:

Jablečná náplň:

Drobenka:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Kvásek a těsto Ve vlažném mléce rozmíchejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít. Mouku prosijte do mísy se špetkou soli. Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky a olej, vlijte k mouce a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přikryjte a nechte kynout na teplém místě 45–60 minut, v polovině kynutí jednou krátce propracujte.
  • Náplně Tvaroh jen promíchejte se žloutkem, cukrem a citronem. Povidla případně zahřejte, dochuťte skořicí a rumem; jsou-li řídká, zahustěte strouhaným perníkem. Jablečnou variantu použijte hustou, z čerstvých jablek ji připravte dobře vymačkaním šťávy a dochucením kořením.
  • Tvarování koláčů Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynuté těsto rozdělte na 30 kousků, z každého uválejte kuličku a nechte na plechu s pečicím papírem 5–10 minut podkysnout. Skleničkou s rovným dnem (moučenou) každou kuličku rozmáčkněte a vytlačte okraj. Okraje potřete rozšlehaným vejcem.
  • Plnění a drobenka Do prohlubně dejte štědrou lžičku náplně (tvarohovou, povidlovou nebo jablečnou), povrch ozdobte rozinkou, ořechem či mandlí. Zasypte drobenkou, kterou připravíte promnutím mouky, cukru a měkkého másla.
  • Pečení a dokončení Pečte 12–15 minut dozlatova. Horké koláče ihned pokapejte směsí rozpuštěného másla a rumu – po okraji i přes náplň. Přeneste na mřížku a nechte vychladnout.

Počet porcí 30 koláčů 

Celková doba přípravy cca 2 h 30 min

(aktivně 45 min, kynutí 60–90 min, pečení 40–50 min)

Tipy a skladování

  • Koláče uchovávejte v uzavíratelné dóze nebo přikryté utěrkou; díky olejovému těstu zůstanou vláčné i 2–3 dny.

  • Milujete více náplně a tenčí těsto? Vytlačte prohlubeň o něco hlubší a plňte štědřeji.

  • Část hladké mouky v drobence lze nahradit mletými ořechy pro výraznější chuť.

Závěr

Kynuté koláče s drobenkou jsou klasika, která potěší na každé slavnosti i nedělní kávě. Tohle těsto se skvěle zpracovává, koláče báječně voní a díky máslo-rumovému dokončení jsou krásně šťavnaté. Připravte rovnou více druhů náplní a nechte každého vybrat si svou oblíbenou.