Ruský kvas z červené řepy recept léčí krevní tlak, játra, ledviny i střeva

Ingredience

  • velké zavařovací sklo nebo džbán o objemu 3 litry
  • víčko s dírkami nebo gázu na uzavření
  • 700 gramů červené řepy
  • 2 polévkové lžíce mouky nebo 2 kousky staršího žitného či tmavého chleba
  • 200 gramů cukru (bílý nebo hnědý nikoliv však med neboť ten kvašení brzdí )
  • 100 gramů rozinek
8x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Vezměte čerstvě umytou červenou řepu, oloupejte ji, nakrájejte na malé kostičky nebo tenké plátky a vložte ji do džbánu.
  2. Přidejte rozinky, mouku a cukr.
  3. Zalijte to převařenou, ale už vychlazenou vodou a vše dobře zamíchejte (někteří lidé ještě přidají vodu z kysaného zelí nebo kombuchy, aby podpořily kvašení).
  4. Uzavřete nádobu víčkem s dírkami nebo gázou (aby kvas mohl dýchat) a nechte ho stát doma na teplém místě 6 až 7 dní.
  5. Každý den obsah 2 krát promíchejte a případně odeberte z povrchu pěnu, pokud se vytvořila.
  6. Po týdnu nálev přeceďte přes čistou gázu a kvas z červené řepy máte hotový. Zbytek můžete vyhodit do koše.
  7. Chuť kvasu bude jemně kyselá, slaná a zemitá. Pro tělo je však extrémně zdravý a kromě toho na krev má alkalizující, čili zásaditý účinek.

data-matched-content-rows-num="1" data-matched-content-columns-num="3" data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-ad-format="autorelaxed"