Krupicové palačinky s tvarohovo-citronovou náplní – jemné, voňavé a hotové raz dva recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 45 minut
Jan, 20. 08. 2025

Lehké, nadýchané a krásně vláčné palačinky z krupice jsou skvělou volbou na sladký oběd i rychlý dezert. Díky krátkému odležení těsta krupice nabobtná, placky se netrhají a drží tvar. Osvěžující tvarohovo-citronová náplň dodá celé dobrotě příjemnou kyselkavou tečku.

Pro 6 porcí

Ingredience

Na palačinky:

Na tvarohovou náplň:

Postup přípravy

  • Základ těsta – vejce prošlehejte se špetkou soli a cukrem. Vmíchejte krupici a nechte 15 minut stát, aby nabobtnala.
  • Náplň – tvaroh promíchejte s citronovou šťávou a kůrou, zakysanou smetanou, vanilkou a cukrem dohladka. Uchovejte v chladu.
  • Doplnění těsta – do nabobtnalé směsi postupně metličkou zašlehejte mléko a nakonec rozpuštěné vychladlé máslo. Konzistence má být tekutá, ale lehce krémová.
  • Smažení – pánev dobře rozpalte. Před první palačinkou dejte kapku oleje, nalijte tenkou vrstvu těsta a krouživým pohybem rozetřete. Smažte z obou stran dozlatova. Dle potřeby pánvi lehce pomáhejte kapkou oleje.
  • Plnění a podávání – ještě vlažné palačinky plňte tvarohovo-citronovým krémem, srolujte nebo přeložte do šátečku. Podávejte samotné, s čerstvým ovocem nebo poprášené moučkovým cukrem.

Počet porcí: 12–14 palačinek

Celková doba přípravy: 45–55 minut (15 min příprava • 15 min odležení • 15–25 min smažení)

Poznámka: použitý objem hrnku 250 ml

Tipy

  • Hustotu těsta dolaďte lžící mléka (řidší) nebo lžičkou krupice (hustší).

  • Na extra jemnou chuť vyměňte část mléka za smetanu ke šlehání.

  • Do náplně skvěle sedí i hrst rozinek namočených v rumu či citronové šťávě.

Závěr

Krupicové palačinky jsou sázka na jistotu – rychlé, nenáročné a přitom dokonale nadýchané. Citronový tvaroh jim dodá svěžest, takže nezůstanete u jednoho kousku. Připravte je dětem k večeři, hostům k odpolední kávě nebo si je dopřejte jen tak pro radost.