Křupavé domácí rohlíky jako od pekaře: zvenku křupavé, uvnitř nadýchané recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 5 porcí
  • 25 minut
Jan, 22. 08. 2025

Toužíte po voňavém pečivu rovnou z vlastní trouby? Tyto domácí rohlíky podle „sousedského“ receptu zvládnete i bez speciální výbavy. Těsto je pružné, dobře se s ním pracuje a po upečení získáte krásně křupavou kůrku a jemnou střídku. Ideální na snídani, do svačinové krabičky i k polévce.

Pro 5 porcí

Ingredience

Těsto:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Do mísy prosejte mouku a promíchejte se solí. Rozdrobte droždí, přidejte cukr, smetanu, vlažné mléko a vodu. Vše spojte v hladké, vláčné a nelepivé těsto (cca 8–10 minut ručně nebo 5 minut v robotu).
  • Kynutí: Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 30–40 minut, až těsto znatelně vyběhne.
  • Dělení a tvarování: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený stůl, krátce propracujte a rozdělte na 10 stejných dílů. Z každého vytvarujte kuličku. Každou kuličku velmi lehce potřete olejem a vyválejte do trojúhelníku. Smotejte od širší strany ke špičce do rohlíku a uložte na plech s pečicím papírem špičkou dolů.
  • Dokynutí: Rohlíky na plechu volně přikryjte a nechte ještě 30 minut kynout. Těsně před pečením je bohatě pokropte vodou.
  • Pečení: Troubu předehřejte na 220 °C. Vložte plech a pečte 20–25 minut dozlatova. Po vyjmutí rohlíky znovu lehce pokropte vodou a nechte vychladnout na mřížce.

Počet porcí: 10 rohlíků

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny (z toho práce 25 minut)

Tipy pro perfektní výsledek

  • Pro extra křupavou kůrku vložte na dno trouby žáruvzdornou misku s horkou vodou na prvních 10 minut pečení.

  • Rohlíky lze před pečením posypat kmínem, mákem nebo sezamem.

  • Hotové (zcela vychladlé) rohlíky jdou výborně zamrazit; po rozmrazení krátce prohřejte v troubě.

Závěr

Domácí rohlíky jsou hotový základ kuchyně – víte přesně, co v nich je, a čerstvostí se obchodnímu pečivu nevyrovná nic. Tenhle recept s jednoduchým postupem a poctivým kynutím vás rychle přesvědčí, že péct doma se vyplatí. Upečte rovnou dvojitou dávku, mizí rychlostí blesku.