Křupavé domácí bagety: jednoduché těsto, krásná střídka a zlatá kůrka recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 9 porcí
  • 30 minut
Jan, 15. 08. 2025

Ověřený recept na domácí bagety z hladké mouky. Přesné suroviny, postup krok za krokem, časy a počet porcí. Křupavá kůrka, pružná střídka a práce s těstem bez lepení.

Tyhle bagety si vás získají už při hnětení – těsto je hladké, pružné a skvěle se tvaruje. Po upečení mají pěkně křupavou kůrku a vláčnou střídu. Hodí se na snídaně, sendviče i jako příloha k polévkám a salátům. A hlavně: po téhle zkušenosti už sáhnout po kupovaných opravdu nebudete chtít.

Pro 9 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Zamísení a hnětení (10 min) Do mísy nasypte mouku, sušené droždí a sůl. Přidejte olivový olej a teplou vodu. Vypracujte hladké, nelepivé těsto (ručně nebo robotem).
  • První kynutí (60 min) Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout cca 60 minut na teplém místě.
  • Dělení a tvarování (10 min) Vykynuté těsto rozdělte na 3 stejné díly. Každý díl v dlaních rozmáčkněte na obdélník, bez podsypávání moukou (raději si lehce naolejujte ruce i plochu). Srolujte do podlouhlého špalíčku, spoj pečlivě stiskněte a bagetu jemně „vyválejte“ do požadované délky.
  • Druhé kynutí (30 min) Přeneste na plech s pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut podkynout.
  • Naříznutí a pečení (30 min) Troubu předehřejte na 200 °C. Bagety na povrchu nařízněte velmi ostrým nožem nebo žiletkou a lehce poprašte moukou. Pečte cca 30 minut dozlatova. Tip pro kůrku: Na dno trouby dejte během nahřívání malý plech s horkou vodou nebo první 2–3 minuty po vložení baget lehce zapařte (rozprašovač vody).
  • Chlazení Upečené bagety přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.

Celková doba přípravy

  • Aktivně: 25–30 min

  • Kynutí: 1 h 30 min

  • Pečení: 30 min

  • Celkem: cca 2 h 30 min

Počet porcí

3 bagety (cca 6–9 porcí podle velikosti porcí)

Závěr

Domácí bagety jsou otázkou pár surovin a trošky trpělivosti při kynutí. Odměnou je křupavá kůrka, jemná střídka a univerzální pečivo, které skvěle doplní každé jídlo. Zkuste příště do těsta přidat špetku bylinek nebo naříznutý povrch posypat semínky – každý plech tak bude mít vlastní charakter.