Křupavé dalamánky za korunku bez váhy a odměrky recept

Ingredience

  • 1 hrnek hladké žitné mouky
  • 1.5 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 3 lžičky soli (ne kopcovité)
  • 1/2 lžičky octa
  • 1.5 hrnku vody
  • 1/3 lžičky sušeného droždí
  • mletý kmín
  • hrubozrnná sůl
  • Mák. kmín nebo semínka podle chuti
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. V misce si nejdříve smícháme oba druhy mouky a přidáme i ostatní sypké přísady – kmín, sůl a droždí.
  2. Potom přidáme tekuté přísady – ocet, vodu a rychle smícháme, aby nám vznikla jednotná hmota. Těsto přikryjeme fólií a necháme 12 hodin odpočívat.
  3. Na druhý den si připravíme pomoučený pracovní desku (pomoučníme žitnou moukou).
  4. Pomoučenýma rukama těsto prohněteme a rozdělíme na 8 bochníků. Těsto se lepí, proto mějte mouku po ruce.
  5. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení, posypeme, necháme podkynout, dokud se trouba zahřeje.
  6. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 20 minut – nebo dokud dalamánky nebudou zlatavé.