Krémový jablečný koláč s rozinkami a vanilkovým pudinkem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 70 minut
Jan, 19. 12. 2025

Jemný, vláčný a doslova rozplývající se na jazyku

Tento krémový jablečný koláč s rozinkami a vanilkovým pudinkem je přesně ten typ dezertu, který si zamilujete hned po prvním soustu. Spojuje v sobě nadýchané těsto, šťavnatá jablka, sladké rozinky a sametově jemný vanilkový krém. Výsledkem je dezert, který stojí někde mezi klasickým moučníkem a pudinkovým koláčem – vláčný, krémový a velmi elegantní.

Recept je ověřený, suroviny jsou běžně dostupné a postup zvládne i méně zkušený domácí pekař. Koláč je ideální ke kávě, na rodinnou oslavu, ale i jako sladká tečka po obědě. Díky pudinkové vrstvě zůstává dlouho měkký a chutný i druhý den.

Pro 10 porcí

Ingredience

Vanilkový krém:

Těsto:

Náplň:

Na potření:

Postup přípravy

  • Příprava vanilkového krému Do hrnce dejte žloutek, mléko, mouku, škrob, vanilkový cukr a krupicový cukr. Metličkou důkladně rozmíchejte do hladka. Za stálého míchání vařte na středním plameni, dokud nevznikne hustý, hladký krém. Odstavte a nechte vychladnout.
  • Příprava těsta V míse vyšlehejte vejce se špetkou soli a cukrem do světlé pěny. Postupně přilévejte olej a vlažné mléko.
  • Zapracování suchých surovin V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Suchou směs postupně zapracujte do tekutého základu a vytvořte hladké, polotekuté těsto.
  • Sestavení koláče Formu o průměru 22 cm vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Nalijte polovinu těsta. Rovnoměrně rozprostřete jablka a rozinky. Na ně naneste vychladlý vanilkový krém. Nakonec opatrně přelijte zbytkem těsta a uhladťe.
  • Potření povrchu Smíchejte žloutek s mlékem a jemně potřete povrch koláče, aby po upečení získal krásnou zlatavou barvu.
  • Pečení Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40–45 minut. Povrch musí být zlatý a špejle zapíchnutá do těsta by měla vyjít suchá.
  • Chladnutí Koláč nechte zcela vychladnout. Krém se během chladnutí krásně zpevní a řezy budou perfektní.

Počet porcí

10–12 porcí (kulatá forma o průměru 22 cm)

Celková doba přípravy

  • příprava: cca 25 minut

  • pečení: 40–45 minut

  • celkem: přibližně 70 minut

Závěr

Tento krémový jablečný koláč s rozinkami a vanilkovým pudinkem patří mezi dezerty, které vypadají slavnostně, ale jejich příprava je překvapivě jednoduchá. Je jemný, vláčný a díky kombinaci jablek a krému chutná doslova každému. Skvěle se hodí ke kávě, na návštěvu i jako nedělní moučník pro rodinu. Pokud hledáte spolehlivý a dlouhodobě osvědčený recept, tento koláč vás rozhodně nezklame.