Krémeš se smetanovým krémem: 100× lepší než z cukrárny recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 40 minut
Jan, 23. 09. 2025

Hledáte krémový domácí dezert, který se rozplývá na jazyku a zvládnete ho bez složitých postupů? Šlehačkovník se dvěma tenkými pláty těsta, vanilkovým krémem a vrstvou šlehačky je přesně to, co potřebujete. Skvělý ke kávě i na oslavy – a přitom z běžných surovin.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Krém:

Navrch:

Postup přípravy

  • Pláty: Ze surovin na těsto vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dvě stejné části. Každou rozválejte na plát velikosti plechu vyloženého pečicím papírem a pečte při 180 °C zhruba 5–10 minut do zlata. Nechte vychladnout.
  • Krém: Uvařte z mléka a pudinku hustý základ. Do horkého vmíchejte žloutky a ještě krátce provařte do zhoustnutí. Stáhněte z ohně a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Máslo utřete s moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny a zašlehejte do vychladlého pudinku.
  • Šlehačka: Smetanu vyšlehejte do pevna.
  • Sestavení: Na první plát rozetřete všechen krém, na něj naneste šlehačku, uhlaďte a přiklopte druhým plátem. Povrch poprašte moučkovým cukrem. Před krájením nechte minimálně 2 hodiny vychladit.

Doba přípravy a porce

  • Celková doba: cca 1 hodina 30 minut (z toho aktivně 40 minut + chlazení)

  • Počet porcí: 16–20 kostek (podle velikosti řezu na klasickém plechu 30 × 40 cm)

Tipy pro perfektní výsledek

  • Pláty pečte krátce, jen do lehkého zezlátnutí – zůstanou křehké a neztvrdnou.

  • Krém vždy spojte až po vychladnutí pudinku, aby se nesrazil.

  • Pro sváteční verzi přidejte mezi krém a šlehačku tenkou vrstvu džemu (meruňkový, rybízový) nebo čerstvé ovoce.

Závěr

Šlehačkovník je dezert, který boduje u dětí i dospělých – jednoduchý na přípravu, efektní na řezu a naprosto neodolatelný. Připravte ho den předem, přes noc krásně ztuhne a chutě se propojí. Ať už chystáte rodinnou oslavu, nebo si chcete dopřát něco extra ke kávě, tenhle krémový klasický zákusek nikdy nezklame.