Křehký jablečný koláč se skořicí: Lahodný dezert s vůní podzimu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 70 minut
Jan, 07. 01. 2025

Tento křehký jablečný koláč se skořicí je více než jen sladkost – je to kousek pohody, který přinese vůni skořice a jablek do vaší kuchyně. Jemné máslové těsto a šťavnatá jablečná náplň se dokonale doplňují a výsledkem je dezert, který potěší každého. Příprava je jednoduchá, a přesto výsledek působí jako z cukrárny.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Postup přípravy

  • Příprava těsta Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte máslo, žloutek a zakysanou smetanu. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
  • Příprava náplně Oloupejte jablka, nakrájejte je na malé kousky a dejte je vařit do hrnce s vodou, cukrem a skořicí. Vařte na mírném ohni, dokud jablka nezměknou. Poté přidejte vanilkový pudink rozpuštěný ve troše vody a za stálého míchání povařte, dokud náplň nezhoustne.
  • Sestavení koláče Těsto rozdělte na dvě poloviny. První polovinu rozválejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rovnoměrně rozetřete připravenou jablečnou náplň. Druhou polovinu těsta také rozválejte a položte na náplň. Okraje pevně spojte.
  • Pečení Koláč vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 40 minut, dokud povrch nezezlátne. Po upečení nechte koláč vychladnout a před podáváním jej posypte moučkovým cukrem.

Tip: Tento koláč je ideální ke kávě nebo jako sladký závěr rodinného oběda. Jeho křehkost a bohatá chuť z něj dělají dezert, který se u vás doma bude péct často! 😊