Křehký jablečný koláč se skořicí – lahodný podzimní dezert recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 0 minut
Jan, 22. 05. 2025

Jemné máslové těsto a voňavá jablečná náplň se skořicí vytvářejí dokonalou harmonii chutí v tomto křehkém jablečném koláči. Jeho příprava je rychlá, výsledek překvapí každého milovníka ovoce a koření a díky jednoduchým surovinám ho zvládnete i bez zkušeností v cukrařině.

Pro 1 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Těsto V míse smíchejte mouku se soleným cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte změklé máslo, žloutek a zakysanou smetanu a zpracujte rychlými tahy na hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte min. 15 min v lednici.
  • Jablečná náplň V hrnci rozehřejte vodu s cukrem a máslem. Přidejte jablka a duste 5 minut. Vmíchejte vanilkový pudink a koření, krátce povařte do zhoustnutí. Odstavte a nechte mírně vychladnout.
  • Sestavení a pečení Vymažte a vysypte formu (např. 24×24 cm). Polovinu těsta vyválejte a přeneste na dno formy. Rozprostřete jablečnou náplň a přikryjte druhou vrstvou těsta. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horkovzduch 160 °C) 30–35 min, až povrch zezlátně.
  • Dokončení Po upečení nechte koláč 10 min odstát, poté vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout. Před krájením můžete posypat moučkovým cukrem.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava těsta a náplně: 20 min

  • Chlazení těsta: 15 min

  • Pečení: 30–35 min

  • Celková doba: cca 1 h 10 min

  • Počet porcí: 10–12 kousků

Závěr

Tento křehký jablečný koláč se skořicí zaujme svou máslovou strukturou a šťavnatou ovocnou náplní. Díky jednoduchému receptu si ho můžete připravit i ve všední den a vychutnat s šálkem kávy nebo čaje. Voňavé jablka a hřejivá skořice přinesou do vaší kuchyně podzimní atmosféru a zahřejí na duši.