Křehké šátečky připravené bez kynutí s luxusní jemnou chutí recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 45 minut
Jan, 14. 07. 2025

Hledáte rychlý a vynikající dezert ke kávě či čaji? Tyto křehké šátečky s jemnou náplní podle vaší volby si zamiluje celá rodina. Díky použití předkvasu nemusíte těsto dlouho kynout, přesto bude výsledkem dokonale nadýchaný a máslově křehký závin.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku Do vlažného mléka nasypte lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechte 5–10 minut na teplém místě, až kvásek začne pěnit.
  • Těsto V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny, vmíchejte změklé máslo a strouhanou citronovou kůru. Přidejte hotový kvásek, sůl a postupně při míchání zašlehejte prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto.
  • Odpočinutí těsta Těsto přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočinout (není potřeba dlouhé kynutí).
  • Tvarování šátečků Na pomoučeném vále rozválejte těsto na plát tloušťky cca 0,5 cm. Nakrájejte čtverečky o straně 8–10 cm. Do středu každého dejte lžičku vybrané náplně a přeložte rohy do středu, aby vznikl šáteček.
  • Potření a pečení Šátečky položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je lehce rozšlehaným bílkem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzduch 160 °C) 15 minut dozlatova.
  • Dokončení Ještě teplé šátečky posypte moučkovým cukrem. Nechte mírně vychladnout a podávejte.

Celková doba přípravy

  • Příprava kvásku: 10 minut

  • Příprava těsta a tvarování: 20 minut

  • Krátké odpočinutí těsta: 10 minut

  • Pečení: 15 minut

  • Celkem aktivně: 45 minut (+ 10 minut chlazení)

Závěr

Tyto křehké šátečky představují ideální kompromis mezi rychlou přípravou a jemnou chutí tradičního domácího pečiva. Šlehačkový krém, maková náplň nebo ovocný džem v bohatém máslovém těstě uspokojí každý mlsný jazýček. Vyzkoušejte je i vy a objevte svůj nejoblíbenější příchuť.

Rychlý a chutný piškot s jahodami

dezerty
45 minut
0
(0)
14. 07. 2025 Jan