Křehká kokosová roláda s mascarpone krémem – jemná jako obláček, hotová raz dva recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 20 minut
Jan, 15. 08. 2025

Nejjemnější kokosová roláda: lehký bílkový plát a krém z mascarpone a kokosu. Přesné suroviny, postup krok za krokem, časy a počet porcí.

Milujete kokos a lehké rolády? Tady je křehká varianta z bílkového těsta, které je nadýchané a pružné, takže se krásně roluje bez praskání. Uvnitř čeká sametový krém z mascarpone a kokosu – kombinace, která se doslova rozplývá na jazyku. Ideální dezert ke kávě, na oslavy i pro sváteční chvíle.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Krém:

Postup přípravy

  • Příprava plechu a trouby Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  • Bílkový plát Bílky se špetkou soli šlehejte do měkkých špiček, poté po částech zašlehejte moučkový cukr a vyšlehejte do tuhé, lesklé pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a jemně stěrkou zapracujte do sněhu. Těsto rozetřete rovnoměrně na plech.
  • Pečení Pečte cca 12–15 minut do lehkého zrůžovění okrajů. Nepřepečte – plát musí zůstat pružný.
  • Stočení za tepla Upečený plát stáhněte z plechu, ihned opatrně sloupněte pečicí papír a spolu s čistou vlhkou utěrkou ho z delší strany srolujte. Nechte úplně vychladnout.
  • Mascarpone krém Mascarpone krátce prošlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do hladka. Vmíchejte kokos.
  • Plnění a finále Vychladlý plát rozviňte, rovnoměrně potřete krémem a znovu sviňte. Roládu přesuňte na tác, povrch můžete dozdobit (kokos, hoblinky, moučkový cukr). Nechte v lednici min. 1 hodinu zpevnit.

Celková doba přípravy

  • Příprava a míchání: 20 minut

  • Pečení: 12–15 minut

  • Chlazení a kompletace: 60–90 minut

  • Celkem: cca 1 h 45 min – 2 h 5 min (většina neaktivní čas)

Počet porcí

12–14 plátků (podle síly krájení)

Závěr

Kokosová roláda z bílkového plátu je lehká, jemná a díky mascarpone krému nádherně krémová. Skvěle se krájí a nejlépe chutná vychlazená – ideální dezert, který vypadá efektně a přitom je hotový bez složitostí. Pro svátečnější verzi přidejte do krému lžičku limetkové kůry nebo pár kapek rumu.