Královský jablečný koláč: vláčný piškot, šťavnatá jablka a smetanový krém recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 30 minut
Jan, 22. 04. 2025

Hledáte dokonalý jablečný koláč, který potěší každého hosta a přitom je jednoduchý na přípravu? Tento královský jablečný koláč s jemným piškotem, voňavou jablečnou náplní a lahodným smetanovým krémem je trefou do černého! Skvěle se hodí ke kávě, na oslavy i jako víkendový dezert pro celou rodinu.

Pro 10 porcí

Ingredience

Na piškot:

Na jablečnou náplň:

Na smetanový krém:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava piškotu: Bílky vyšlehejte s cukrem do tuhého sněhu. Postupně při nízkých otáčkách vmíchejte žloutky, mouku, bramborový škrob a vanilkový cukr. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 22 cm.
  • Pečení: Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C po dobu 25–30 minut. Upečený piškot nechte vychladnout při pokojové teplotě.
  • Jablečná vrstva: Oloupaná a nakrájená jablka poduste v 3/4 šálku vody doměkka. Poté přisypte pudinkový prášek a vařte, dokud směs nezhoustne. Horkou jablečnou hmotu rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus.
  • Krémová vrstva: Smetanu ke šlehání vyšlehejte s moučkovým cukrem, vmíchejte zakysanou smetanu a nakonec přidejte želatinový ztužovač podle návodu. Směs navrstvěte na jablečnou náplň a povrch uhlaďte.
  • Dokončení: Před podáváním koláč posypte nastrouhanou čokoládou. Ideálně ho nechte několik hodin vychladit v lednici.

Celková doba přípravy

Příprava: 30 minut

Pečení: 25–30 minut

Chlazení: min. 1–2 hodiny

Počet porcí: cca 10

Závěr

Tento královský koláč s jablky a smetanovým krémem si vás získá nejen svou chutí, ale i jednoduchou přípravou. Kombinace měkkého piškotu, sladkokyselé jablečné vrstvy a jemného krému z něj dělá dezert, kterým nadchnete rodinu i hosty. Vyzkoušejte ho a nebudete litovat!