Koláč tří chutí – mák, tvaroh, čokoláda (luxusní, šťavnatý a slavnostní) recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 45 minut
Jan, 02. 09. 2025

Hledáte dezert, který spojuje tradiční chutě do jednoho efektního řezu? Tenhle makovo-tvarohový koláč s jemnou čokoládovou polevou je přesně ono. Křehké kakaové těsto, nadýchaný tvaroh s citronem a šťavnatá maková vrstva z něj dělají ideální zákusek ke kávě i na sváteční stůl.

Pro 12 porcí

Ingredience

Maková vrstva:

Kakaové těsto:

Tvarohová náplň:

Čokoládová poleva:

Postup přípravy

  • Maková vrstva: Mák zalijte horkou vodou a na mírném ohni vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Vmíchejte krupici, krátce provařte, stáhněte z ohně a nechte zcela vychladnout. Z budoucí tvarohové náplně si odměřte 500 g a po vychladnutí do ní mak promíchejte.
  • Kakaové těsto: Mouku, kakao, prášek do pečiva, cukr a sůl promíchejte. Přidejte máslo, vejce a zakysanou smetanu, rychle zpracujte měkké těsto. Zabalte do fólie a nechte 30 minut chladit. Poté vyválejte a vložte do dortové formy vyložené papírem, vytáhněte nízké okraje.
  • Tvarohová náplň: Máslo vyšlehejte do pěny. Tvaroh rozmíchejte s cukry, krupicí, pudinkovým práškem a citronovou kůrou. Zašlehejte žloutky, poté vmíchejte našlehané máslo. Bílky ušlehejte na pevný sníh a zlehka zapracujte. Z hotové náplně odeberte 500 g a spojte s vychladlou makovou směsí (viz výše).
  • Sestavení a pečení: Na kakaové těsto rozetřete většinu čisté tvarohové náplně. Na ni navrstvěte makovo-tvarohovou část a povrch uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 60–75 minut, až střed pruží a špejle vyjde téměř suchá. Nechte zcela vychladnout ve formě.
  • Čokoládová poleva: Čokoládu zalijte horkou smetanou a míchejte dohladka. Nechte lehce zchladnout a rozetřete na vychladlý koláč. Vložte minimálně na 2 hodiny do lednice, aby řezy pěkně držely.

Počet porcí:

12 porcí (kulatá forma 24–26 cm)

Celková doba přípravy:

Aktivní příprava 35–45 minut • Pečení 60–75 minut • Chlazení a tuhnutí 2 hodiny • Celkem cca 3 hodiny 30 minut

Tipy k podávání:

  • Pro výraznější citrusový tón přidejte do tvarohu pár kapek citronové šťávy.

  • Krájejte horkým nožem setřeným do sucha – řezy budou čisté.

  • Hodí se jemné poprášení kakaem nebo pár hoblinek čokolády na závěr.

Závěr

Koláč tří chutí je důkazem, že klasická kombinace máku, tvarohu a čokolády nikdy nezklame. V řezu vypadá efektně, v chuti je plný a harmonický, a přitom jde o poctivý domácí dezert bez zbytečných kudrlinek. Skvělý kandidát na rodinné oslavy i nedělní kávu – po vyzkoušení se stane stálicí vašeho repertoáru.