Kokosový koláč jako od babičky: Rychlý hrnkový moučník s čokoládovou polevou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 60 minut
Jan, 03. 09. 2025

Lehký, nadýchaný a voňavý kokosový koláč z dostupných surovin, který zvládne i začátečník. Těsto se míchá „na lžíce“, takže nepotřebujete váhu. Kombinace kokosu v těstě a teplé čokoládové polevy vytvoří dokonale šťavnatý řez, který se skvěle hodí ke kávě i na rodinné oslavy.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Čokoládová poleva a dokončení:

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu a připravte formu. Zapněte troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev). Formu vymažte a vysypte, případně vyložte pečicím papírem.
  • Suchá směs. V míse promíchejte krupici, strouhaný kokos, polohrubou mouku a prášek do pečiva.
  • Vajíčka a tekuté suroviny. Vejce vyšlehejte s krystalovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přilijte olej a mléko a krátce prošlehejte.
  • Zamíchejte těsto. Do pěny stěrkou zapracujte suchou směs jen do spojení. Těsto vylijte do formy a povrch uhlaďte.
  • Pečení. Pečte 22–27 minut do zlatava. Otestujte špejlí – po vytažení má být suchá. Korpus nechte vychladnout a nakrájejte na kostky.
  • Čokoládová poleva. V rendlíku smíchejte mléko, cukr, čokoládu, máslo a kakao. Na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, až se vše rozpustí, krátce provařte 2–3 minuty a odstavte. Nechte 5 minut zchladnout.
  • Dokončení. Ještě teplou polevou rovnoměrně přelijte nakrájený koláč přímo ve formě nebo na tácu. Povrch bohatě posypte strouhaným kokosem a nechte v chladu ztuhnout.

Celková doba přípravy: 60 minut (15 minut příprava těsta + 25 minut pečení + 20 minut poleva a ztuhnutí)

Počet porcí: 16–20 kostek (forma cca 20 × 30 cm)

Tipy A Obměny

  • Pokud chcete hutnější a ještě šťavnatější střídku, vyměňte 2 lžíce mléka za smetanu.

  • Poleva bude lesklejší, když do ní na závěr vmícháte čajovou lžičku oleje.

  • Místo celé plochy můžete kostky krátce namáčet do polevy jednotlivě a obalovat v kokosu – vzniknou „kokosky“ na tác.

  • Do těsta se hodí i špetka citronové kůry pro svěžest.

Závěr

Kokosový koláč jako od babičky je ideální, když potřebujete spolehlivý moučník bez složitého vážení. Hrnkový poměr, rychlé pečení a jednoduchá čokoládová poleva zajistí, že se po plechu jen zapráší. Uložte si recept mezi stálice – funguje skvěle v týdnu i o víkendu a suroviny máte většinou doma.