Kokosové řezy se žloutkovým krémem: ověřený recept na vláčný a nadýchaný dezert

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 65 minut
Jan, 19. 11. 2025

Kokosové řezy se žloutkovou polevou patří mezi klasické domácí zákusky, které se skvěle hodí na sváteční stůl i běžné posezení u kávy. Kombinace kakaového těsta, nadýchané kokosové náplně a jemného žloutkového krému vytváří dezert, který mizí ze stolu neuvěřitelně rychle. Níže najdete ověřený a přesný recept včetně správných poměrů surovin a postupů.

Pro 20 porcí

Ingredience

Těsto:

Kokosová náplň:

Žloutkový krém:

Postup přípravy

  • Těsto V míse smíchejte mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva. Přidejte změklou Heru (nebo máslo) a mléko. Vypracujte pevné těsto a rozdělte ho na dvě stejné části. Nechte těsto alespoň 30 minut odležet v lednici.
  • Spodní vrstva První část těsta vyválejte na plát o velikosti přibližně 24 × 30 cm. Plát přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  • Kokosová náplň Bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Přidejte moučkový cukr a krátce došlehejte. Zlehka vmíchejte kokos. Náplň rovnoměrně rozetřete na připravený spodní plát těsta.
  • Druhá část těsta Druhou část těsta nahrubo nastrouhejte přímo na kokosovou vrstvu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut, dokud povrch nezezlátne. Nechte korpus vychladnout.
  • Žloutkový krém V hrnci rozmíchejte mléko, žloutky, cukr a mouku. Za stálého míchání uvařte hustý krém. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vyšlehejte máslo do pěny a postupně do něj zašlehávejte vychladlou žloutkovou kaši. Krém natřete na vychlazený korpus.
  • Dokončení Povrch můžete lehce pokapat rozpuštěnou čokoládou nebo vytvořit tenké vzory. Dezert dejte minimálně na 4 hodiny do lednice, ideálně na celou noc. Druhý den krájejte na řezy.

Celková doba přípravy

  • Příprava: 40 minut

  • Pečení: 25 minut

  • Chlazení: minimálně 4 hodiny

    Celkem: cca 5 hodin (s odpočinkem)

Počet porcí

  • Přibližně 20–24 řezů podle velikosti krájení.

Závěr

Kokosové řezy se žloutkovým krémem jsou výjimečně jemné, vláčné a zároveň pevné tak akorát, aby se dobře krájely. Díky odležení v lednici se chutě krásně propojí a dezert je druhý den ještě lepší než čerstvý. Hodí se nejen na Vánoce, ale i na rodinné oslavy nebo běžné nedělní pečení. Pokud máte rádi kokosové zákusky, tento recept si rozhodně zařadíte mezi své stálice.