Klasický koláč s máslovým krémem – nadčasový recept, který potěší při každé příležitosti

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 60 minut
Jan, 09. 05. 2025

Jednoduchý a univerzální dort, který se hodí na oslavy i nedělní pohodu s rodinou

Klasický koláč je neodmyslitelnou součástí každé slavnostní chvíle. Ať už slavíte narozeniny, svatbu nebo si jen chcete dopřát sladké zakončení týdne, tento recept je osvědčenou volbou. Vláčný korpus, jemný krém a možnost neomezených variací dělají z tohoto dortu ideální základ pro vlastní kreativitu. Příprava je navíc jednoduchá a zvládne ji i méně zkušený pekař.

Pro 10 porcí

Ingredience

Na korpus (forma o průměru 24 cm):

Na základní krém:

volitelně: citronová kůra, vanilka, kakao nebo rozpustná káva podle chuti

Postup přípravy

  • Příprava korpusu Předehřejte troubu na 180 °C. Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej, mléko a vanilkový cukr. Vše důkladně promíchejte, až vznikne hladké těsto.
  • Pečení Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečte 35–40 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Korpus nechte zcela vychladnout.
  • Příprava krému Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny. Postupně přidávejte tvaroh nebo mascarpone a případně zvolené příchutě. Výsledný krém by měl být hladký a nadýchaný.
  • Vychladlý korpus rozřízněte na dvě části. Spodní plát potřete krémem, přiklopte druhým a celý dort potřete zbylým krémem i po stranách. Ozdobte dle libosti – ovocem, čokoládou, sekanými ořechy nebo cukrovými dekoracemi.

Celková doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 10–12

Tipy na obměny

Do krému můžete přidat ovocné pyré nebo nastrouhanou citronovou kůru. Korpus lze zvlhčit ovocným nebo kávovým sirupem pro výraznější chuť. Pokud chcete variantu bez lepku, vyměňte mouku za bezlepkovou směs. Veganskou verzi připravíte s rostlinným mlékem, olejem a veganským tukem.

Závěr

Tento klasický dort je nadčasovou volbou pro každého, kdo hledá osvědčený recept bez zbytečných složitostí. Skvěle poslouží jako základní dezert, který si můžete přizpůsobit podle své nálady, sezóny nebo příležitosti. Jeho vláčnost, jemná chuť a možnost různých obměn z něj dělají ideální volbu pro každou domácnost. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se, že i jednoduchý dort může být dokonalý.